thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 100 g ciecierzycy, suchej, obranej
  • 1350 g wody
  • 20 g mąki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 350 g pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej, bez łodyg
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 300 gmięsa, (jagnięciny lub wołowiny ), pokrojonego na małe kostki (1 x 1 cm)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy "Ras el Hanout" (patrz wskazówki)
  • 100 g soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, dolać 500 g wody, pozostawić do namoczenia przez 6-8 godzin.
    2. Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać 10 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i seler, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
    4. Dodać mięso, odsączoną ciecierzycę, przyprawy i 650 g wody, gotować 20 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
    5. Dodać soczewicę, gotować 15 min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
    6. Dodać mieszankę mąki i koncentratu pomidorowego, wymieszać 15 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, gotować 10 min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" .
    7. Dodać sok z cytryny, przelać do wazy, podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Marokańska zupa „Harira”

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 3, 2022 at 21:18

    Ania555 napisał:
    Przyprawa marokańska i podaje jej składniki: Ras el Hanout:
    - 1 łyżeczka mielonego kminku
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1 łyżeczka soli
    - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    - 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    - 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    - 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    - 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
    - 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    Zmiksować i gotowe Smile

  • marca 27, 2019 at 21:25

    Zupa wyśmienita zrobiłam ją pierwszy raz i na pewno na tą zupkę na następny raz zaproszę na nią moje koleżanki, które uwielbiają smakować nowości.

  • lipca 21, 2018 at 07:48

    Czy ma znaczenie która soczewicę dodam? Czerwoną? Zieloną? Czarną?...

  • października 24, 2017 at 19:18

    Przyprawa marokańska i podaje jej składniki: Ras el Hanout:[/b]
    - 1 łyżeczka mielonego kminku
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1 łyżeczka soli
    - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    - 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    - 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    - 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    - 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
    - 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    Zmiksować i gotowe Smile

  • sierpnia 26, 2017 at 14:49

    jaka nazwa przyprawy bo mnie wyświetla sie coś takiego : "Ras el Hanout"

  • sierpnia 17, 2017 at 16:06

    właśnie ją gotujęBig Smile,pozdrawiam

  • kwietnia 9, 2017 at 11:15
    5.0

    Zupa pyszna, nawet mój 3-latek ją polubił. Co do przyprawy, to musiałam ją zroić sama, ale nie było z tym problemu.

  • lutego 11, 2017 at 14:35

    co to za przyprawa?cos sie niestety zle wyswietla...

  • lutego 5, 2016 at 21:20
    5.0

    Marokańska kuchnia z termomixem....  zupka wygląda obiecująco,  w weekend wypróbujętmrc_emoticons.)

  • listopada 6, 2015 at 14:48

    Wygląda cudownie, a ja uwielbiam ciecierzycę, do wypróbowania na przyszły tydzień tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?