Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 100 g ciecierzycy, suchej, obranej
- 1350 g wody
- 20 g mąki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 350 g pomidorów, przekrojonych na połówki
- 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
- 4 gałązki pietruszki, świeżej, bez łodyg
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 300 gmięsa, (jagnięciny lub wołowiny ), pokrojonego na małe kostki (1 x 1 cm)
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki przyprawy "Ras el Hanout" (patrz wskazówki)
- 100 g soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciecierzycę wsypać do miski, dolać 500 g wody, pozostawić do namoczenia przez 6-8 godzin.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać 10 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i seler, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
- Dodać mięso, odsączoną ciecierzycę, przyprawy i 650 g wody, gotować 20 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
- Dodać soczewicę, gotować 15 min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" .
- Dodać mieszankę mąki i koncentratu pomidorowego, wymieszać 15 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, gotować 10 min/100°C/
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" .
- Dodać sok z cytryny, przelać do wazy, podawać na gorąco.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzAnia555 napisał:...
Zupa wyśmienita zrobiłam ją pierwszy raz i na...
Zupa wyśmienita zrobiłam ją pierwszy raz i na pewno na tą zupkę na następny raz zaproszę na nią moje koleżanki, które uwielbiają smakować nowości.
Czy ma znaczenie która soczewicę dodam?...
Czy ma znaczenie która soczewicę dodam? Czerwoną? Zieloną? Czarną?...
Przyprawa marokańska i podaje jej składniki: Ras...
Przyprawa marokańska i podaje jej składniki: Ras el Hanout:[/b]
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Zmiksować i gotowe
jaka nazwa przyprawy bo mnie wyświetla sie coś...
jaka nazwa przyprawy bo mnie wyświetla sie coś takiego : "Ras el Hanout"
właśnie ją gotuję,pozdrawiam
właśnie ją gotuję
,pozdrawiam
Zupa pyszna, nawet mój 3-latek ją...
Zupa pyszna, nawet mój 3-latek ją polubił. Co do przyprawy, to musiałam ją zroić sama, ale nie było z tym problemu.
co to za przyprawa?cos sie niestety zle...
co to za przyprawa?cos sie niestety zle wyswietla...
Marokańska kuchnia z
Marokańska kuchnia z termomixem.... zupka wygląda obiecująco, w weekend wypróbuję
Wygląda cudownie, a ja
Wygląda cudownie, a ja uwielbiam ciecierzycę, do wypróbowania na przyszły tydzień