3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kremowa zupa kukurydziana


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Zupa

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula, około 100g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty chilli lub ostrej papryki
  • 150 g serka krmowego
  • 30 g masła klarowanego
  • 3 łyżeczki bulionu z thermomixa, alternatywnie kostka rosołowa
  • 750 g wody
5

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztopić 3 min obr. 1 100st,
    2. Wrzucić cebulę i czosnek,
    3. Zmiksować 10 sek obr 6 i zgarnąć wszystko na dno naczynia kopystką,
    4. Przysmażyć 3 min obr 1 100st,
    5. Dodać kukurydzę, zostawiając kilka łyżek i odstawić na bok. Dodać sól, chilli, cynamon.
    6. Poddusić 5 min obr 1 100st,
    7. Dolać wodę i bulion, gotować 10 min obr 1 100 st,
    8. Zmiksować 1 min obr 10
    9. Dodać serek i podgotować 5 min obr 5 przez pierwsze 15 sek, potem 1 90 st.
    10. Podawać z odłożoną kukurydzą i przybrać wg. uznania
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli ktoś lubi mocno kremowy smak, można dodać śmietany 18%.
Dla osób nieprzepadających za ostrym smakiem, można chilli zastąpić ostrą papryką.

Zupa jest dosyć rzadka z 2 puszek kukurydzy, dla gęstszej konsystencji można użyć więcej kukurydzy.

W sezonie zamiast kukurydzy konserwowej można użyć świeżej, uprzednio ugotowanej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz