Składniki
4 porcja/porcje/porcji
składniki
- 250 g suchego grochu
- 1200 g wody
- 250 g włoszczyzny, (marchewki, selera, pietruszki i pora) pokrojonej w kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki
- 1 kostki Bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
- 250 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczki soli
- 2 szczypty białego pieprzu
- 1-2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie
1. Groch namoczyć na ok. 10 godz. w 600 g zimnej wody
2. Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia
3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 5 s/obr.8, poddusić bez miarki MT 2 min/Varoma/obr. 2
4. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę, następnie dusić 2 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr. 2
5. Dodać groch wraz z wodą, w której się moczył, dodać 600 g wody, dodać kostkę bulionu, gotować 40 min/100st.C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1
6. Dodać ziemniaki, kiełbasę i przyprawy i gotować ok. 30 min/100st.C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Czas gotowania zależy od rodzaju wybranego grochu. Należy przestrzegać czasu podanego na opakowaniu.
Aby potrawa była mniej kaloryczna, boczek można zastąpić chudą szynką, pokrojoną w kostkę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszna zupka, tylko ja bym krócej...
Pyszna zupka, tylko ja bym krócej gotowała, bo trochę się rozgotowały warzywa, polecam dodać odrobinę papryki ostrej do warzyw, a boczek miksować na mniejszych obrotach np.5, 6 bo za bardzo się rozdrobnił a ja lubię te kawałki boczku w zupie, zupa tradycyjna grochówka, przepis polecam, bardzo dobry