Składniki
5 osoba/osoby
Barszcz
- 5 gałązek koperku
- 130 g słodkiej śmietany 30%
- 3 łyżki octu 10%
- 3 łyżeczki cukru
- 3 kulki pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaskich łyżek przyprawy uniwersalne TM
- 3 ząbki czosnku (średnie)
- 3 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego TM
- 300 g wody
- 600 g buraków czerwonych
Dodatki
- 400 g ziemniaków
- 5 porcji jajek
Woda z pod boczku wędzonego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 700 g wody
- 250 g boczku wędzonego
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
1. Do
wkładamy buraki pokrojone na kawałki , rozdrabniamy 10s/obr. 4
2. Dodajemy wodę spod ugotowanego boczku wędzonego wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, dolewamy zimnej wody, wrzucamy czosnek, koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, gotować 25min./100st.C/obr. 1
3. Dodajemy ocet, cukier, śmietanę, gotujemy 5min./100st.C/obr. 1
4. Zupę podować na gorąco z poszatkowanym koperkiem, ziemniakami i jajkiem.
Smacznego
-
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż do odpowiadającej nam twardości.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy je na ćwiartki.
-
Boczek gotujemy w wodzie wraz liściem laurowym i zielem angielskim ok. 20 min.
Barszcz czerwony
Dodatki
Woda spwrzucamy od boczku wędzonego
Porady
Zamiast octu można barszcz zakwasić kwasem buraczanym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPolecam! Nawet mój 11-letni
Polecam! Nawet mój 11-letni syn, który jest bardzo wybredny jeśli chodzi o zupy stwierdził że jest pyszny