3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków

  • 3 buraki, duże
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 centymetra korzenia imbiru
  • mały kawałki wypestkowanej papryczki chili, mały kawałek
  • 1 puszki mleka kokosowego, duża puszka 450-500gramów-lub 1,5 puszki zwykłej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki albo kolendry
  • 6
    1h 57min
    Czas całkowity 1h 7min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzac do 200C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 40-45minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i trochę przestudzić. Nastepnie przeciąć na mniejsze kawałki. Ćwiartkę buraka pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.
  2. 2. Dodać do TM czosnek, imbir i papryczkę chili (jeśli uzywasz w proszku to dodaj ją z innymi przyprawami na końcu, po zmiksowaniu zupy). Zmiksuj 4 sek. obroty 5.
  3. 3.Składniki zgarnąć kopystką, dodać olej i dusić 1 minuta/120C/obroty 1.
  4. 4.Dodaj buraki ( z wyjatkiem ćwiartki pokrojonej na paseczki), wymieszaj 6 sek./obroty 1. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli, gotować 10-15 minut obroty 2/100C.
  5. 5. Zmiksować zupę na gładki krem 30 sek/7-10,

    w razie potrzeby dolać wody.

    Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Podawać z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis w oparciu o przepis z książki Jadłonomia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupa smaczna, szczególnie z dodatkiem pokruszonej...

    Zgłoszony przez monika_0805 na listopada 9, 2018 at 05:55.

    Zupa smaczna, szczególnie z dodatkiem pokruszonej fety, lub sera koziego. Nie mam pojęcia, jak autorowi z podanych składników wyszedł tak ntensywny kolor!?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o skorygowanie przepisu, w koncu to...

    Zgłoszony przez indyanah na września 2, 2017 at 16:21.

    Proszę o skorygowanie przepisu, w koncu to thermomix wiec mozna podac ilosci imbiru w gramach a nie cm, tak jak olej czy przyprawa chili. Z pewnoscia ulatwi to gotowanie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna zupa tylko kolor nie wyszedl taki soczysty...

    Zgłoszony przez marsik na kwietnia 26, 2017 at 14:18.

    Pyszna zupa, tylko kolor nie wyszedl taki soczysty rozowy. Moze dodac jedniczesnie z burakami soku z kimonki? A moze to dlatego ze nie obieralam burakow ze skorki oo pieczeniu ale wszystko zmiksowalam? Smak poezja, dodalam wiecej limonki i soli. Polecam, to czyste zdrowie na talerzu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zupka dobra, ale myślałam, że zachwyci...

    Zgłoszony przez milford na stycznia 4, 2017 at 15:47.

    zupka dobra, ale myślałam, że zachwyci rodzinkę zdecydowanie bardziej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna zupa. ...

    Zgłoszony przez Ewamaja na listopada 10, 2016 at 20:54.

    Bardzo smaczna zupa.

    Mleko kokosowe zrobione samodzielnie, buraki upieczone przy okazji pysznych rogalikow.

    Z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze