Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Aksamitna Zupa krem z pieczonych buraków
- 3 buraki, duże
- 2 ząbki czosnku
- 2 centymetra korzenia imbiru
- mały kawałki wypestkowanej papryczki chili, mały kawałek
- 1 puszki mleka kokosowego, duża puszka 450-500gramów-lub 1,5 puszki zwykłej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól
- czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki albo kolendry
-
6
1h 57min
Czas całkowity 1h 7minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Piekarnik rozgrzac do 200C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 40-45minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i trochę przestudzić. Nastepnie przeciąć na mniejsze kawałki. Ćwiartkę buraka pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.
- 2. Dodać do TM czosnek, imbir i papryczkę chili (jeśli uzywasz w proszku to dodaj ją z innymi przyprawami na końcu, po zmiksowaniu zupy). Zmiksuj 4 sek. obroty 5.
- 3.Składniki zgarnąć kopystką, dodać olej i dusić 1 minuta/120C/obroty 1.
- 4.Dodaj buraki ( z wyjatkiem ćwiartki pokrojonej na paseczki), wymieszaj 6 sek./obroty 1. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli, gotować 10-15 minut obroty 2/100C.
- 5. Zmiksować zupę na gładki krem 30 sek/7-10,
w razie potrzeby dolać wody.
Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Podawać z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis w oparciu o przepis z książki Jadłonomia
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny
Pyszny
Zrobiłam i nie za dobry wyszedł gorzki. Ciężko...
Zrobiłam i nie za dobry wyszedł gorzki
. Ciężko powiedzieć czy wina buraków czy coś innego
.
indyanah: Dokładnie o wodzie na szklanki nie...
indyanah: Dokładnie o wodzie na szklanki nie wspomnę!
Zupa smaczna, szczególnie z dodatkiem pokruszonej...
Zupa smaczna, szczególnie z dodatkiem pokruszonej fety, lub sera koziego. Nie mam pojęcia, jak autorowi z podanych składników wyszedł tak ntensywny kolor!?
Proszę o skorygowanie przepisu, w koncu to...
Proszę o skorygowanie przepisu, w koncu to thermomix wiec mozna podac ilosci imbiru w gramach a nie cm, tak jak olej czy przyprawa chili. Z pewnoscia ulatwi to gotowanie.
Pyszna zupa tylko kolor nie wyszedl taki soczysty...
Pyszna zupa, tylko kolor nie wyszedl taki soczysty rozowy. Moze dodac jedniczesnie z burakami soku z kimonki? A moze to dlatego ze nie obieralam burakow ze skorki oo pieczeniu ale wszystko zmiksowalam? Smak poezja, dodalam wiecej limonki i soli. Polecam, to czyste zdrowie na talerzu.
zupka dobra, ale myślałam, że zachwyci...
zupka dobra, ale myślałam, że zachwyci rodzinkę zdecydowanie bardziej.
Bardzo smaczna zupa. ...
Bardzo smaczna zupa.
Mleko kokosowe zrobione samodzielnie, buraki upieczone przy okazji pysznych rogalikow.
Z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole