3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tapenada - pasta z czarnych oliwek


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki Natki pietruszki
  • 2-3 płaskich łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 płaskiej łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 papryczki chili, suszone, (opcjonalnie)
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Tapenada
  1. Na wirujące noże wrzucamy czosnek i natkę i miksujemy ok. 5-7s/obr.10, następnie w naczyniu miskującym układamy pozstałe składniki i miksujemy 5s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 3s/obr.5.

    Podajemy jako dodatek do grzanek lub nachosów.

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobra pasta.Nie miałam świeżej...

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na marca 22, 2019 at 20:11.

    Bardzo dobra pasta.Nie miałam świeżej pietruszki, więc dałam suszoną. Jak dla mnie malutkim minusem jest fakt, że nie da się uzyskać gładkiej masy ponieważ przy miksowania wszystko osiada na ściankach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tyle co zrobione i bardzo

    Zgłoszony przez Wilusz22 na lutego 28, 2016 at 12:35.

    Tyle co zrobione i bardzo smaczne. Ja dałam 4 ząbki czosnku na 300g oliwek i dosyć mocno go czuć, ale dla mnie to zaleta tmrc_emoticons.) Jak z przechowywaniem? Podejrzewam, że się i tak zje zanim mogłoby się zepsuć, ale wiedzieć warto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z powodu prezentu w postaci

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 19, 2015 at 09:13.

    Z powodu prezentu w postaci zielonych oliwek zrobiłam ten przepis z użyciem tychże właśnie. Wyszedł genialny - dodałam odrobinę parmezanu i na koniec dwie łyżki jogurtu, aby scalić wszystko 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja jestem tu od niedawna i

    Zgłoszony przez kucheny bałagan na sierpnia 20, 2012 at 11:46.

    Ja jestem tu od niedawna i jeszcze z żadnego przepisu nie skorzystałam, pewnie dlatego, że mam sporo książek na Thermomixa i też nie buszowałam jeszcze po Przepisowni, bo znam ją krótko. Ale równoległe prowadzenie i bloga i dodawanie przepisów tutaj jest już zbyt czasochłonne dla mnie, Czasem coś wrzucę, ale na pewno nie regularnie. Jak już wypróbuję przpis lub coś mi się spodoba to nie omieszkam tego skomentować, bo to zawsze jest bardzo przyjmne dla autora.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz rację Veroniko. To takie

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 18, 2012 at 23:23.

    Masz rację Veroniko. To takie trochę trzymanie dwóch srok za ogon, któraś się wyrwie i ucieknie. Fakt, że dodawanie przepisu jest trochę mozolne przez "ułatwienia" systemowe, ale można się przyzwyczaić. Trzeba tylko chcieć.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielka szkoda.... blog

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 18, 2012 at 16:59.

    Wielka szkoda.... blog widzialam.... Zagladasz tylko po przepisy? Tak , jak wiekszosc? Naprawde szkoda... Czasem warto poswiecic te pare minut, by dorzucic przepis lub skomentowac, lub podzielic sie wlasnym doswiadczeniem... Przemysl.... A wlasne przepisy nie sa problemem, mysle... Zapisujesz w trakcie przygotowywania, jak wszyscy i po klopocie. tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem czosnkożercą, więc dla

    Zgłoszony przez kucheny bałagan na sierpnia 18, 2012 at 14:01.

    Jestem czosnkożercą, więc dla mnie 2 ząbki to w sam raz, poza tym wiele zależy od czosnku, raz dam 4 i prawie nie czuć, a innym razem po 1 ząbku potrawa jest ostra.  Oliwki już wypestkowane daję. Ilość oliwy także zależna jest od samych oliwek, lepiej dołożyć, niż miałoby być za tłuste. Co do przepisów, to mam już bloga i tu będę wrzucać coś raczej sporadycznie, dość nużąca jest procedura dodania przepisu, poza tym nie wszystko dostosowuję do Thermomixa, a nawet jak coś robię w nim to na czuja i nie zapamiętuję dokładnie jak to szło, żeby to opisać.

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dosc ostra, na 150g oliwek ,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 18, 2012 at 13:10.

    Dosc ostra, na 150g oliwek , 2 zabki czosnkutmrc_emoticons.) . Ja daje 1 zabek na 300g oliwek. Oliwki daje najpierw na pare min do piekarnika, pestkuje. Oleju ciut za malo, wg mnie. Ps. prowadzisz blog kuchenny, a przepisy? Tylko jeden ???tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze