3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos (przecier) paprykowy


Wydrukuj:
4

Składniki

7 słoik/słoiki/słoików

składniki sosu

  • 4 łyżeczki soli
  • 250 ml oleju
  • 100 ml octu
  • 2 słoiczki (po 200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 1,5 kilograma oczyszczonej czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki

  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Połowę pokrojonej papryki umieścić w naczyniu i szatkować 10sek./obr. 5. Dodać resztę papryki, szatkować 10 sek./obr. 5.
    2. Kopystką zgarnąć ze ścianek i jeszcze raz szatkować 5 sek./obr. 6.
    3. Dodać chili, cukier, sól, olej. Założyć pokrywę i nie zdejmować jej do końca przepisu. Gotować 30min./98°C/obr. 2. Po ok.15 minutach gdy temperatura dojdzie do 98°C zdjąć miarkę, założyć koszyczek.
    4. Przez otwór w pokrywie dodać drobno pokrojony czosnek. Nałożyć miarkę i mocno przyciskając ściereczką miksować 20 sek/obr. 10.
    5. Przez otwór w pokrywie dodać koncentrat, ocet, liście laurowe. Gotować 5 min./98°C/obr. 3 - bez miarki.

    Przelać do wyparzonych słoiczków (wyjąć liście laurowe). Pasteryzować.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie należy zwiększać ilości składników!!! - można zmniejszać.

Polecam w czasie całego procesu gotowania nie zdejmować pokrywy - dodawać składniki przez otwór w pokrywie.
Z podanych składników wychodzi 7 i pół słoika sosu, pojemność słoika 250 ml.
Przepis powstał na podstawie bloga: //kuchniaprzydrodze.blogspot.com/2015/10/sos-przecier-paprykowy-abolutny-top.html#comment-form


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy