Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
500 g
Poziom
Łatwy

Składniki

papryczek chilli (ja dałem pół na pół z habanero)

  • 250 g imbiru świeżego
  • ok600 g cukru brązowego
  • 15 ząbków czosnku
  • 2 limonki
  • 05 porcji octu winnego czerwonego, szklanki
  • 3 płaskich łyżek soli, trochę na wyczucie smaku
  • 2 płaskie łyżki sos worcestershire
  • 1 płaskiej łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 płaskie łyżki ziół prowansalskich, lub według upodobań
  • woda, troszkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Sos odparował! ma teraz konsystencję bulgoczącego, dosyć płynnego dżemu o ciemnoczerwonej barwie. Z powierzchni znikła biaława pianka i zaczął wrzeć jak syrop cukrowy.To znak, że można wykończyć nasz sos  dolewamy sok z limonek, sos wooster (tak, drugi raz - dla podkreślenia smaku)i olej sezamowy.

    Musimy spróbować naszego sosu - najważniejszy jest odpowiadający nam balans slodkiego, kwaśnego i ostrego. Jeżeli jest za słodki - zakwaszamy, jeżeli jestza kwaśny - dosładzamy, a jeżeli wydaje sie ciut za ostry - dosładzamy i zakwaszamy, aż do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Sól nie dominuje w tym sosie,jeżeli jest jej za mało, możemy dosypać.. 

  2. ok 5 min obr 2 100C i przelewamy do słoiczków 

  3. wzorowałem się na przepisie znajomego który robił w zwykłym garze ok 4h //wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page-4

  4. Najpierw usuwamy co trzeba z papryczek chilli następnie myję i osuszam z wody dodaję do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i 5s obr. 9

  5. następnie dodaję czosnek i imbir i kolejne 5-8 sobr 9

  6. Zmiksowaną masę odstawiamy na 10 min dodajemy przyprawy, cukier, skórke z limonki, ocet winny, sos wooster, sól

  7. następnie ustawiamy czas 30mi 100C obr 1-2 po tym czasie sprawdzamy konsystęcje jesli jest bardzo lejąca to 15-20 min Varoma obr 1-2

Porady

woda do dolania jeśli by bylo za gęste na początku po mieleniu lub odparowaniu szybkim 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos marki Tao-Tao

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?