3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pesto sycylijskie z bakłażana i papryki


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Pesto sycylijskie z bakłażana i papryki

  • 80 gramów bakłażan
  • 60 gramów papryka
  • 1 ząbki czosnek
  • 40 gramów oliwa z oliwek
  • 40 gramów suszone pomidory
  • 70 gramów koncentrat pomidorowy
  • 20 gramów prażony słonecznik lub orzeszki pini
  • 20 gramów starty parmezan
  • 5 gramów liście bazylii - świeże
  • 2 szczypty sól
  • 1 szczypty pieprz
  • 1 szczypty cukier
  • 1 szczypty chili (wg gustu), opcjonalnie
  • 30 g oliwa z oliwek
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Pesto sycylijskie z bakłażana i papryki
  1. – składniki: 80g bakłażana, 60g czerwonej papryki, 1 duży ząbek czosnku, 40g oliwy z oliwek; Warzywa umyć, pokroić na kawałki, wszystko wrzucić do Closed lid garnka Termomix i przez 3s./poz.5 – rozdrobnić. Nastepnie 10min./varoma/poz.1 poddusić – przy zdjętej z pokrywki miarce
  2. – składniki: 40g suszonych pomidorów w zalewie olejowej, 70g koncentratu pomidorowego; Pomidory drobniutko pokroić, składniki dodać do Closed lid garnka z podduszonymi warzywami 5min./varoma/poz.2 – przy zdjętej pokrywce
  3. – składniki: 20g podprażonych na patelni orzeszków piniowych (lub słonecznika), 20g startego sera parmezan (ewent. pecorino albo granda padano), 5g (garść) liści bazylii, do smaku: 1-2 szczypty soli, pieprzu, cukru, chili (wg gustu) 30g oliwy z oliwe; Poz. 5-8/ca. 10 Sek. – zmieszać wszystko
  4. Pesto włożyć do słoiczka, zalać wierzch warstwą oliwy, trzymać w lodówce – tak będzie dobre nawet ok. 4 tyg. Wyśmienite do makaronu albo jako smarowidło do chleba tmrc_emoticons.-)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ZALECA SIĘ WYKONAĆ PODWÓJNĄ PORCJĘ!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • swietna nazwa sera-granda padano. chyba mozna...

    Zgłoszony przez Maeggie na września 3, 2017 at 12:12.

    swietna nazwa sera-granda padano. chyba mozna dostac w sklepie z grandami, he he

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha

    Zgłoszony przez Anatelka na września 3, 2017 at 11:27.

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam to pesto i zawsz robi podwjn porcje ...

    Zgłoszony przez Karioka19 na czerwca 27, 2017 at 18:10.

    Uwielbiam to pesto i zawszę robię podwójną porcje tmrc_emoticons.) Przepis wyśmienity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam więcej czosnku.Bardzo fajny przepis

    Zgłoszony przez Lenka2006 na listopada 14, 2016 at 10:49.

    Dałam więcej czosnku.Bardzo fajny przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze