3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztecik prawie podlaski


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Pasztecik prawie podlaski

  • 4 duże udka z kurczaka bez skóry
  • 200 gramów watróbki drobiowej
  • 2 duże cebule, ząbek czosnku
  • 2-3 marchewki i inne warzywa do rosołu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pasztecik prawie podlaski
  1. Z udek i warzyw ugotować tradycyjny rosół, wywar wykorzystac do wykonania dowolnej zupy.

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć dwie na pół przekrojone cebule i czosnek. Miksować 5 s obr 5, dodać masło, dusić 2-3 minuty 120 stopni obr. 2.

    Dodać oczyszczoną z błonek wąrtróbkę, dusić kolejne 4 minuty/120 stopni/obr 2.

    Wyłączyć temperaturę, ustawić czas 0,5 min zwiększając obroty do 10 zmiksować, zawartość przełożyć do większej miski

    Wyjąć ugotowane w rosole warzywa (marchewka, seler, pietruszka) zmiksować, zwiększając obroty do 10, przełożyć do miski z wątróbką.

    Obrać udka z kości i tak samo zmiksować na gładką masę zwiększając obroty do 10. Można podlać rosołem (ok 1 szklanki nie więcej) zawartośc przełozyć do miski, przyprawić wg własnego uznania. Masę dokładnie wymieszać, Powinna mieć knsystencję gęstej pasty.

    Pasztecik idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, nie jest tłusty więc z powodzeniem można polecić go dzieciom. Z podanych składników wychodzi ok kilograma pasztetu. Zawsze wkładam go do małych słoiczków takich po musztardzie lub koncentracie pomidorowym i wekuję.

    Jesli nie lubisz wątróbki nie dawaj jej ale myślę, że ta ilośc nie jest bardzo wyczuwalna.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pasztecik ma jasny kolor, jest lekki i naprawdę smaczny...


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz