Tu jesteś:
4
Składniki
2 słoik/słoiki/słoików
- 600 g śliwek, przekrojonych na połówki, bez pestek
- 100 g cukru
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
- Dodać cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 2.
- Zmiksować 20 s/obr. 7-8. Przelać do dwóch wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Przed włożeniem do lodówki pozostawic do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzTrafiłam chyba na bardzo słodkie śliwki (...
Trafiłam chyba na bardzo słodkie śliwki ( węgierki, małe, słodziutkie), bo pierwsza porcja wydała mi się bardzo słodka. Zmniejszyłam ilość cukru, ale być może to rzecz smaku .....
Polecam
Przepis prosty i dobry
trysil: gotowałam 28 mim varoma. Wyszły pyszne,...
trysil: gotowałam 28 mim varoma. Wyszły pyszne, gęste powidła. Tylko niestety malutko - 1 słoiczek 250 ml
Robiłam 20 min wg przepisu, potem jeszcze 8 min z...
Robiłam 20 min wg przepisu, potem jeszcze 8 min z Varoma, zjadłam pół słoiczka gorącego...
28 minut na Varomie wychodza
28 minut na Varomie wychodza bardziej powidła niz dzem, wiec zalezy kto co lubi
Polecam tez opcje z gorzka czekolada 
Do gotowania proponuję
Do gotowania proponuję założyć koszyczek, aby dżem nie chlapał na zewnątrz. Wówczas można dodać nieco więcej śliwek.
Warto również pogotować przez 28 min/Varoma, a dżem będzie gęstszy, ale będzie go mniej.