3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Adżyka


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

ADŻYKA

  • 1000 g pomidory
  • 300 g jabłka kwaśne, bez pestek
  • 300 g marchewka
  • 300 g papryka slodka, czerwona
  • 100 g czosnku, obrane, posiekane drobno
  • 1 strąków papryka ostra, czerwona
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g ocet jabłkowy, może być inny
  • 50 g olej, lub oliwa
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    ADŻYKA
    1. 1.      Przemielić na drobne kawałki (dobrze zmielone ale nie papka ) w naczyniu

    [TM – 10-12 sec / obr 4,5-5 ]

    • Pomidory
    • Jabłka
    • Marchew
    • Papryka słodka czerwona

     

    1. 2.      Gotować wszystko tak aby odparować sok z warzyw.

    [ TM – 45-50 min / 100 C / odwrócone obr max 2, przykryć koszyczkiem aby nie bryzgało ]

     

    1. 3.       Dodać :
    • Cukier
    • Sół – (na smak – doprawić i wyczuć przed wrzuceniem czosnku)
    • Czosnek drobno posiekany – 4 ząbki
    • Papryczka ostra drobno posiekana  (1 papryczka)

     

    1. 4.       Zamieszać, doprowadzić do wrzenia (lekko krótko podgotować ) i wyłączyć.

    [TM -  5 sec / obr 4 + gotować 1-2 min  na odwróconych obrotach max 2 , przykryte koszyczkiem aby nie bryzgało]

     

    1. 5.      Dodać olej/oliwę i ocet, zamieszać i zostawić aż wystygnie

     

    1. 6.      W lodówce przetrzymywać w zamkniętych  słoikach / pojemnikach przewróconych dnem do góry.  Można konserwować w słoikach.

     

    1. 7.      Opcje dodatkowe :
    • trochę kuminu tartego
    • trochę ziaren kolendry tartych
    • orzechy włoskie średnio drobno posiekane
    • do wystygniętej adżyki dodać posiekana zieleń (ukrop / pietruszka)
    • poziom ostrości można dodać poprzez extra czarny pieprz, dodatkową papryczką ostrą, dodatkowym czosnkiem (można dodawać już do gotowej adżyki)  
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Adzyka - ja jem do kazdego misa i chleba ...

    Zgłoszony przez inwestor na maja 28, 2017 at 20:11.

    Adzyka - ja jem do kazdego mięsa i chleba.
    To nie jest sos i nie tak jest jego konsystencja - tylko dodatek raczej jako cos pomiędzy sałatka-sos-bruschetta-pasta ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ten sos powinien wyjść podobny w...

    Zgłoszony przez mireczka0407 na lutego 13, 2017 at 15:28.

    czy ten sos powinien wyjść podobny w konsystencji do chilli sos,kupowany w sklepie w butelce i czy powinien być podawany do mies i serów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a do czego podawać?

    Zgłoszony przez apejas na października 19, 2016 at 20:41.

    a do czego podawać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i cudny. Gorąco

    Zgłoszony przez Alutka na sierpnia 14, 2016 at 20:09.

    Pyszny i cudny. Gorąco polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze