3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Adżika (koncentrat- dodatek do sosów, dipów itp.(L.A.))


Wydrukuj:
4

Składniki

12 słoik/słoiki/słoików

  • 50 g cukru
  • 1 opakowania kwasku cytrynowego
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g soli
  • 500 g ostrej, świeżej papryki, z nasionami
  • 1000 g słodkiej papryki, czerwonej, oczyszczonej z nasion
  • 50 g nasion kolendry
  • 10 ząbków czosnku
  • 20 g papryki mielonej ostrej
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, zmiksować 20 sek/obr. 10

    2. Dodać połowę papryki słodkiej i ostrej, zmiksować 10 sek/ obr. 7

    3. Dodać pozostałą paprykę, zmiksować 10 sek/obr. 7

    4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 1 min/obr. 10

    5. Gotować 25 min/100 st.C /obr. 3- na pokrywie postawić koszyczek

    6. Gorący koncentrat ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, odstawić do ostygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

To jest koncentrat, który mieszamy ze swieżymi- zmiksowanymi pomidorami lub pomidorami z puszki. Najlepiej proporcje: 3 częsci pomidorów- 1 częśc koncentratu. Doprawiamy wg uznania do smaku. Można dodać świeże zioła np. natkę pietruszki tymianek itp.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rewelacyjny dodatek do wielu

    Zgłoszony przez justylena na grudnia 9, 2014 at 20:38.

    rewelacyjny dodatek do wielu potraw tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego koncentratu możemy

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:30.

    Z tego koncentratu możemy przygotować dip: na1 słoiczek dajemy 2-3 ząbki czosnku, 2 świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.Wszystko miksujemy 10- 20 sek/obr.10. Doprawiamy do smaku, można dodać świeże zioła np. natka pietruszki, bazylia itp. Świetny do mięs.

    Cooking 2" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_2.gif" alt="Cooking 2" width="53" height="96"> tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Cooking 6" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_6.gif" alt="Cooking 6" width="70" height="87">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że coś mojego

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:29.

    Cieszę się, że coś mojego może smakować. POZDRAWIAM. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam dodawanie za każdym

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:28.

    Polecam dodawanie za każdym razem innych ziół(najleoiej świezych). Dobra jest też adżika z orzechami włoskimi. POZDRAWIAM tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialna przyprawa do

    Zgłoszony przez Fiolas na października 7, 2013 at 08:52.

    Genialna przyprawa do wszystkiego, idealny dodatek do mięsa!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Adżika wyszła przepyszna!

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 19:38.

    Love Adżika wyszła przepyszna! Robiłam już kolejny raz...

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis na unikalną

    Zgłoszony przez JoanMo na września 25, 2013 at 08:20.

    Wspaniały przepis na unikalną przyprawę. Muszę zrobić zapas  na cały rok!  Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można odwrócić do góry dnem.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:41.

    Można odwrócić do góry dnem. Przechowujemy tak jak inne przetwory do roku, nie koniecznie w lodówce.

     

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy słoiczki odwrocić do góry

    Zgłoszony przez agata_t na września 26, 2011 at 13:24.

    Czy słoiczki odwrocić do góry dnem (pasteryzować)? Ile można go przechowywać i czy koniecznie w lodówce?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze