3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wytworne paszteciki - dobry pomysł na piknikową przekąskę


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

DODATKI I FARSZ

  • 400 g Twardy pieczony (prawdziwy) pasztet
  • Jajko rozbite z łyżką wody do smarowania
  • Do wyboru: kminek, czarnuszka, sól, ser żółty

CIASTO

  • szczypta soli
  • 120 g śmietany 18%
  • 120 g margaryny
  • 250 g mąki
  • szczypta cukru
  • 5-10 g drożdży
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Składniki umieszczamy w naczyniu miksującym. Obroty 5 do 6, czas 20-25 sek. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Urywamy małą porcję ciasta tworzymy rulonik o grubości ok 1 cm i długości 20-25cm. Dalej należy rulonik rozwałkować na paseczek szerokości 1,5-2cm, na solidną długość (35-40cm) i grubość ok 3mm. Pasek po brzegach odcinamy nożem aby uzyskać równe brzegi, aby paszteciki po upieczeniu miały ładne, równe żeberka.

    Twardy, pieczony pasztet kroimy na porcje ok. 5cm długości, 1cm grubości i 1cm szerokości. Układamy pasztet na końcu paska ciasta i zwijamy (patrz foto). Tak zwijamy wszystkie paszteciki - z tej porcji ciasta powinno wyjść ok 20szt. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem, solą, serem żółtym (w zalezności kto co lubi). Ułożone dosyć luźno na blaszce do piecznia wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Można je podawać na ciepło i na zimno np. z barszczem.

    Bardzo dobrze sprawdzają się też zamrożone. Wyjęte po kilku dniach gdy nas zaskoczy ktoś znajomy ... 5min w rozgrzanym piekarniku i lądują na stole jak upieczone przed chwilą tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile

    Zapach i smak tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile nie do podrobienia! Gorąco polecam!

    PS. Pasztet do pasztecików można zrobić samemu w domu! Będzie najlepszy!

10
11

Porady

# Bardzo ważne aby użyć dobrego jakościowo pasztetu pieczonego. Użycie czegoś mało "prawdziwego" zakończy się wypłynięciem pasztetu z pasztecików podczas pieczenia. Jeżeli nie jesteś pewien/pewna czy Twój pasztet nadaje się do wypiekania pasztecików - rozgrzej piekarnik i włóż jeden pasek pasztetu - już po kilku chwilach przekonasz się co się stanie z pasztetem... ten mało "prawdziwy" po prostu się rozpłynie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Harkora na maja 6, 2017 at 15:38.

    Pyszne !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu Pychotka!

    Zgłoszony przez Bambolina27 na marca 25, 2017 at 21:04.

    Po prostu Pychotka! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdzony Świetny przepis na wykorzystanie...

    Zgłoszony przez Bambolina27 na marca 4, 2017 at 11:01.

    Sprawdzony tmrc_emoticons.) Świetny przepis na wykorzystanie domowego pasztetu tmrc_emoticons.-) Korzystam już kolejny raz! Dzięki! Pozostałym bardzo polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre! Polecam!!!!!

    Zgłoszony przez andpel na grudnia 15, 2016 at 13:05.

    Bardzo dobre! Polecam!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • doskonałe

    Zgłoszony przez awrzeszcz na kwietnia 19, 2016 at 20:36.

    doskonałe Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis z tzw. zdjęciami krok

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 6, 2016 at 22:57.

    Przepis z tzw. zdjęciami krok po krokutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MałgorzataRyba

    Zgłoszony przez ola-mm na października 18, 2012 at 14:09.

    MałgorzataRyba

    Polecam wypróbować przepis z książki Tak lubię gotować - paszteciki wegetariańskie na bazie orzechów włoskich i sera feta. Cudo!!!

    zgadzam się, są przepyszne, ale i tych nie omieszkam spróbować.

     

    +

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MałgorzataRyba

    Zgłoszony przez ola-mm na grudnia 28, 2011 at 10:04.

    MałgorzataRyba

    Polecam wypróbować przepis z książki Tak lubię gotować - paszteciki wegetariańskie na bazie orzechów włoskich i sera feta. Cudo!!!

     

    ZGADZAM SIĘ!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj i pyszne.

    Zgłoszony przez sylwijkaa na października 5, 2011 at 11:16.

    Robiłam wczoraj i pyszne. Slicznie się prezentują. Jedyne zastrzeżenie to do ciasta nieco więcej soli.chyba łyżeczka by nie zaszkodziła, bo szczypta to nieco za mało. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wypróbować przepis z

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na września 15, 2011 at 12:55.

    Polecam wypróbować przepis z książki Tak lubię gotować - paszteciki wegetariańskie na bazie orzechów włoskich i sera feta. Cudo!!!

    www.thermoprzepisy.pl

    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze