3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wytrawny keks wiosenny z groszkiem i suszonymi pomidorami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Wytrawny keks wiosenny z groszkiem i suszonymi pomidorami

Ciasto

  • 10 g masła, do posmarowania foremki keksowej
  • 300 g wody
  • 60 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 80 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 100 g oleju
  • 190 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju odsączonych pokrojonych w kostkę
  • 2 szczypty (opcjonalnie) gałki muszkatołowej
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, posmarować formę keksową masłem
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, umieścić koszyczek do koszyczka odważyć groszek i gotowac na parze 12-14minut/VAROMA obr.1
  3. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i odstawić do ostudzenia. Opróżnić, wypłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  4. W naczyniu umieścić parmezan i rozdrobnić 10sek./obr.7
  5. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sól i pieprz - wymieszać 30sek./obr.5
  6. Dodać groszek, pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać 15sek./obr.3 Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec przez 15 minut w 160 stopniach, następnie zwiększyć temperatuę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Można posypać po wierzchu niewielką ilościa gałki muszkatołowej. Pokroić w kostkę lub plastry. Podawać jako przystawkę lub letnią przekąskę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie jest w piekarniku. W przepisach brakuje...

    Zgłoszony przez wiergolek na lutego 24, 2017 at 10:51.

    Właśnie jest w piekarniku. W przepisach brakuje mi wymiarów foremek w których pieczemy dany wypiek😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze