thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g wody, gorącej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyc wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
    2. Dodać gorącą wodę, wymieszać 10 s/obr. 7, następnie wyrobić 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i postawić na 15-60 minut.
    3. Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm). Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tortilla kukurydziana

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 11, 2023 at 12:19

    nice

  • listopada 9, 2022 at 07:50

    That shows up to be super drift hunters"}" data-sheets-userformat="{"2":14851,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16119285},"12":0,"14":{"1":2,"2":3355443},"15":"Menlo, Monaco, Consolas, \"Courier New\", monospace","16":10}">drift hunters however i am still not also certain that I like it. At any price will certainly look far a lot more right into it and also choose directly!

  • kwietnia 7, 2020 at 13:43

    Dodałam 100g mąki ryżowej i ciasto było bardziej zbite i łatwiejsze do wałkowania (przez folię). Jednak i tak trudno było uzuyskać cienkie placki. Generalnie coś nie tak z tym przepisem.

  • grudnia 6, 2018 at 15:06
    1.0

    Wychodzą naleśniki kukurydziane, bo ciasto bardzo lejące. Wałkować nie da rady, raczej wylewać na patelnię. Ale też można zjeśćtmrc_emoticons.)

  • maja 11, 2018 at 22:25

    UWAGA!!! Ten przepis to chyba totalna pomyłka. Wychodzi jakieś lejące ciasto jak na naleśniki. A oni piszą o wałkowaniu. Chyba ktoś się grubo pomylił. Nawet jak podwoiłam ilość mąki to ciasto się do niczego nie nadaje.

Are you sure to delete this comment ?