3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tortilla kukurydziana


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g wody, gorącej
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyc wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
    2. Dodać gorącą wodę, wymieszać 10 s/obr. 7, następnie wyrobić 1 min/ Closed lid / Dough mode . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i postawić na 15-60 minut.
    3. Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm). Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wychodzą naleśniki kukurydziane, bo ciasto...

    Zgłoszony przez milford na grudnia 6, 2018 at 15:06.

    Wychodzą naleśniki kukurydziane, bo ciasto bardzo lejące. Wałkować nie da rady, raczej wylewać na patelnię. Ale też można zjeśćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWAGA!!! Ten przepis to chyba totalna pomyłka....

    Zgłoszony przez ElżbietaD na maja 11, 2018 at 22:25.

    UWAGA!!! Ten przepis to chyba totalna pomyłka. Wychodzi jakieś lejące ciasto jak na naleśniki. A oni piszą o wałkowaniu. Chyba ktoś się grubo pomylił. Nawet jak podwoiłam ilość mąki to ciasto się do niczego nie nadaje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze