3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem FIT


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem FIT

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g wody
  • 1 szczypty soli

Farsz

  • 300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojone w kostkę
  • 450 g mrożony szpinak
  • zioła prowansalskie papryka ostrna, po łyżeczce do piersi z kurczaka
  • 2 łyżek sos sojowy, do piersi z kurczaka
  • 40 g cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 150 g śmietana kremówka 12%
  • 1 jajko
  • 150/200 g pomidor, obrany ze skórki/pokrojony w kostkę bez gniazd
  • 100 g sera feta/bałkańskiego, pokrojony w kostkę
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Wszystkie składniki na ciasto: mąka, masło, woda, szczypta soli: do naczynia i wyrabiać 1 minuta/ Ciasto. Potem wyjąć, uformować kulę i do lodówki na 25 minut



    Farsz:



    300g kurczaka pierś - drobno pokroić, przyprawić: papryka ostra, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz sól do smaku. [/size]Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać kurczaka. Wszystko zdjąć. Szpinak rozdrobniony mrożony 450g na patelni z 40 g papryki poddusić na łyżce oliwy.





    Po przestygnięciu w thermomix Blokada naczynia miksującego szpinak zlaczyc z 150 g śmietany kremówki 12% i jednym jajkiem- wymieszać: 30 s/obr. 3. Dodać kurczaka, pokorojonego pomidora bez gniazd i 100g sera feta w kostkę - wymieszać 20s/ obr. 2.

    W miedzyczasie ciasto wyjąc i rozwałkować, wykleić formę do tarty 22 - 26 cm, nakłuć widelcem, przykryc obciążonym papierem i wstawić do piekarnika 20 min/200 stopni. Wyjąc i ostudzic.

    Na ostudzony spod wylać masę szpinakowo kurczakową i wstawić do piekarnika: 200stopni/40 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Suuuuuper smaczna Pasowałby do niej sos...

    Zgłoszony przez Banan_ola na października 10, 2017 at 21:39.

    Suuuuuper smaczna tmrc_emoticons.) Pasowałby do niej sos czosnkowy tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota ...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na maja 31, 2017 at 17:33.

    pychota tmrc_emoticons.-)
    nie czekałam na ostudzenie ciasta i od razu nałozyłam farsz i włożyłam do piekarnika i wyszło ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewa1958 Uda si w obu wariantach bo robiam i tak i...

    Zgłoszony przez Xeni@ na maja 30, 2017 at 14:04.

    ewa1958: Uda się w obu wariantach, bo robiłam i tak i taktmrc_emoticons.) Ale już poprawiam rozbieżności.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To chyba nie jest wersja fit 🙃

    Zgłoszony przez olciant na marca 26, 2017 at 22:20.

    To chyba nie jest wersja fit 🙃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ile tych składników ma być: w...

    Zgłoszony przez ewa1958 na marca 17, 2017 at 20:45.

    To ile tych składników ma być: w zestawieniu jest inaczej a w opisie inaczej.Tu 300 g kurczaka, 450 g szpinaku i 40 g papryki, tam 200 g, 400 g i 20 g. Duże rozbieżności, jak to ma się udać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jednym słowem - rewelacyjna!

    Zgłoszony przez Sylwetka na lutego 24, 2017 at 14:46.

    Jednym słowem - rewelacyjna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze