thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

TARTA Z POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ

  • 1 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 1-2 czubatych łyżeczek zielonego pesto z bazylii
  • 3-4 pomidory, dodaj wedle uznania
  • 2 sery mozarella w kulce
  • 8 liście świeżej bazylii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. * nagrzej piekarnik go 180*C

    * włóż do naczynia miksującego sól, jajka, mąkę i masło

    * wyrób ciasto przez 1 min/interwał

    * zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż na 10-15 min do zamrażarki

    * po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wyłóż je na formę do tarty (na scianki też)

    * podpiecz w piekarniku przez 20 min

    * w międzyczasie pokrój pomidory i mozarellę w plastry

    * wyjmij ciasto z piekarnika

    * posmaruj pesto

    * wyłóż ser

    * ułóż pomidory

    * na gorę posyp posiekana bazylią

    * piecz przez 15-20 min w 180*C

Porady

Pomidorów, sera, bazylii i pesto uzyj wg uznania

Można dodać grzyby i inne składniki wg upodobania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA Z POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 7, 2016 at 20:37

    Fantastyczna tarta, całej rodzinie smakowała, będziemy do niej wracać tmrc_emoticons.)

  • listopada 23, 2016 at 11:27

    Dziekuje za uwagi. Moje pomidory bykly takie sredniej wielkosci, moze jak sa wieksze to warto zmniejszyc ilosc. Zmienilam ilosc w przepisie tmrc_emoticons.)

    Generalnie dodatki mozna dodawac wg uznania, ale nam najbardziej smakuje prosta z pesto, serem, pomidorami i bazylia.

    Choc nie powiem - te suszone pomidory kusza tmrc_emoticons.D

  • listopada 17, 2016 at 16:15

    Rewelacja, bardzo dobre ciasto i zamiast pesto z bazyli dodałam zmiksowane suszone pomidory z olejem i wyszło przepysznie.

  • listopada 17, 2016 at 11:20
    2.0

    Pomidorów w przepisie zdecydowanie za dużo. Dodatkowo nie wiem jak u Was, ale u mnie bardzo puściły wodę i zrobiła się taka 'paćka' trochę. Po dodaniu mięsa i polaniu sosem czosnkowym smak ok tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?