Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Przybranie:
- posiekany szczypiorek (ilość wedle uznania)
Nadzienie:
- 100 g kukurydzy z puszki
- 150 g Brokuła
- 2-3 jajka
- pierś z kurczaka
- oliwa lub masło
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 100 g białego serka śmietankowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Ciasto kruche:
- 250g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
-
6
1h 20min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto włóż do "Blokada naczynia miksującego" i wyrób przy pomocy kopystki 35 s / obr 5.
Wyłóż ciasto na blachę od tarty o średnicy 26-28 cm. Przykryj folią aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na patelni na oliwie lub maśle. Posól i popieprz.
Kukurydzę odcedź na sitku.
Jajka ugotuj w Thermomixie. Do naczynia wlej 500 g wody, włóż koszyczek z jajkami i gotuj 14min / Varoma / obr 1.
Po ok 4 minutach włóż na naczynie Thermomixa przystawkę Varoma z różyczkami brokuła. Paruj do końca gotowania się jajek ( czyli ok 10 minut, brokuły mogą byc lekko twarde)
Podczas gotowania jajek, ustaw piekarnik na 180 C. Nagrzej go. Wyjmij tartę. Spód podziurkuj widelcem, przykryj folią i wsyp suchą fasolę, po aby ciasto nie wyrosło. Piecz 15 minut. Naspęnie usuń folię z fasolą i piecz ok 12 -15 minut, aż tarta będzie złotego koloru. Wyłoż tartę z piekarnika i lekko ostudź.
Do naczynia Thermomixa włóż motylek i wszystkie składniki na masę jajeczną. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Miksuj 30/40 s / obr. 4. Składniki muszą być zmiksowane na jednolitą masę. Jeśli trzeba powtórz czynność ale ok 10 s/ obr 4.
Na spód tarty rozłoż kurczaka, kukurydzę, oraz brokuła, zalej masą jajeczną.
Piecz w 180 C ok 15 minut, następnie włoż pokrojone jajka i piecz jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp szczypiorkiem.
Inspiracja www.kwestiasmaku.pl
Przygotowanie:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDla leniwców proponuję zrobić z gotowego...
Dla leniwców proponuję zrobić z gotowego ciasta francuskiego - mniej pracy.
całkiem niezła, zbyt długo się ją...
całkiem niezła, zbyt długo się ją przgotowuje.
tarta wygląda obiecująco....
tarta wygląda obiecująco....
Wypróbuję na dzisiejszy obiad
Wypróbuję na dzisiejszy obiad
używam serka "mój ulubiony"
używam serka "mój ulubiony" albo taki, który jest najbardzej naturalny a piersi z kurczaka użyłam ok 300 g
a jakiego serka bialego
a jakiego serka bialego smietankowego uzywasz? i ile mniej wiecej tej piersi z kurczaka?
Tartę robiłam w thermomixie
Tartę robiłam w thermomixie ale przepis miałam z kwestii smaku. Przepyszna. Warto zrobić.
Wypróbowany!!!rodzinę
Wypróbowany!!!rodzinę zachwycił! !!