Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Masło do wysmarowania formy
Nadzienie
- 1 cebula
- 200 g szynki gotowanej
- 250 g sera gruyere, Lub inny ser
- 500-800 g szparagów, Zielonych lub białych
- sól i pieprz do smaku
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowj
Ciasto
- 220 g mąki
- 100 g masła
- 60 g wody
- 10 g soli, 1 łyżeczka
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Mąkę, masło i 60g wody i sól wyrobić 2 min/ interwał
ciasto przełożyć do natłuszczonej formy równomiernie docisnac budując rant ok 1cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakowac widelcem.
-
Cebulę, szynkę i 170g sera włożyć do
i rozdrobnic 5sek/obr.5 przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia
wlać wode. Do koszyczka ułożyć szparagi w kawalkach gotować 15min/varoma/obr.1
Odłożyć koszyczek do odcedzenia.
-
Mieszankę z szynki,cebuli i sera rozłożyć na ciasto wyłożyć szparagi.
Rozgrzać piekarnik 200°C gora/dół
do naczynia
wlać śmietanę jajka przyprawy i wymieszać 1min/obr.3 przelać na szparagi posypać resztą sera i zapiekanka ok 45min na złoty kolor.
Ciasto
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz