thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 23/11/23
zmieniono dnia: 24/11/23

Składniki

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka (po delikatnych przeróbkach)

Ciasto

  • 50 gramów drożdży świeżych, lub 14 gramów suchych w proszku
  • 1 łyżki cukru
  • 500 gramów mąki pszennej tortowej, najlepiej Krupczatki
  • 250 gramów mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 gramów masła

Farsz

  • 3 cebule, duże
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Do posmarowania brzegów

  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Cebulę przekrojoną na ćwiartki zmiksować: Miksowanie"Miksowanie" 4 s/obr. 4 Cebulę zsunąć na dno naczynia
  2. Dodać sól, olej, mak i poddusić: 2 min/100°C/obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne"
  3. Odstawić do ostygnięcia
  4. Ciasto
  5. Wszystkie składniki (50 gramów drożdży, 1 łyżka cukru, 500 gramów mąki, 250 gramów ciepłego mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 60 gramów masła) włożyć do TM i wyrobić: Ciasto Ciasto"Ciasto" 2 min
  6. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min (lub zostawić w przykrytym naczyniu miksującym)
  7. Z ciasta uformować około 10 placuszków, położyć na wierzch farsz
  8. Brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem
  9. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec na złoty kolor przez 20-30 min. 180°C termoobieg

Porady

Najlepiej używać świeżych drożdży.

Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej jeśli jest taka możliwość:

Cebulę pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, sparzyć we wrzątku około 2 minuty i odcedzić. Gorącą cebulę wymieszać z makiem, solą i olejem, ( można też posypać odrobiną mąki, ale nie trzeba). Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 4, 2023 at 04:01
    5.0

    In the Bitlife, you will play a simulation game where you must make life-changing choices. For instance, you could wed the love of your life, start a family, and further your education. You can also choose things that, to be honest, will frighten your parents, but hey, maybe they'll be entertaining Bitlife online

Are you sure to delete this comment ?