Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 250 g mąki pszennej, tortowej
- 90 g mąki kukurydzianej
- 180 g wody, letniej
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- semolina z pszenicy durum, do podsypania i wałkowania
Sos do pizzy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki oregano, suszone, lub ziół prowansalskich
- 0,25 łyżeczki pieprz, mielony
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 300 g sera mozzarella, lub inny, wiórki
- dodatki według uznania, do wyłożenia na wierzch
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni w trybie termoobiegu. Umieścić kratkę do pieczenia na najniższym poziomie piekarnika.
- Do naczynia miksującego włożyć 250 g mąki pszennej, 90 g mąki kukurydzianej, 180 g wody letniej, 20 g drożdży, 25 g oliwy, 1 łyżeczkę pieprzu i 1,5 łyżeczki cukru. Nałożyć miarkę na pokrywę i wyrobić: czas 2 minuty/obroty Ciasto
"Ciasto"
- Wyrobione ciasto wyłożyć na obficie oprószony semoliną blat. Podzielić na dwie części, obtoczyć w semolinie i rozwałkować na dwa koła o średnich około 30 cm.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub dwie okrągłe blaszki posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto na blachy nie otrzepując go z semoliny. Odstawić
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek.
Odważyć do niego 100 g koncentratu pomidorowego, 70 g oliwy z oliwek. Dodać 1 łyżeczkę oregano lub ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać i rozsmarować na rozwałkowanych plackach z ciasta - Na przygotowane i posmarowane sosem ciasto rozłożyć równomiernie starty ser i pozostałe składniki według uznania
- Piec 9-12 minut w temperaturze 230 stopni.
Po upieczeniu wyłożyć od razu z blaszki np. na deskę, pokroić na trójkąty
Ciasto
Sos pomidorowy
Wykończenie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz