3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza rozmaitości


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej, tortowej
  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 180 g wody, letniej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • semolina z pszenicy durum, do podsypania i wałkowania

Sos do pizzy

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki oregano, suszone, lub ziół prowansalskich
  • 0,25 łyżeczki pieprz, mielony
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 300 g sera mozzarella, lub inny, wiórki
  • dodatki według uznania, do wyłożenia na wierzch
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni w trybie termoobiegu. Umieścić kratkę do pieczenia na najniższym poziomie piekarnika.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mąki pszennej, 90 g mąki kukurydzianej, 180 g wody letniej, 20 g drożdży, 25 g oliwy, 1 łyżeczkę pieprzu i 1,5 łyżeczki cukru. Nałożyć miarkę na pokrywę i wyrobić: czas 2 minuty/obroty Ciasto Ciasto
  3. Wyrobione ciasto wyłożyć na obficie oprószony semoliną blat. Podzielić na dwie części, obtoczyć w semolinie i rozwałkować na dwa koła o średnich około 30 cm.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub dwie okrągłe blaszki posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto na blachy nie otrzepując go z semoliny. Odstawić
  5. Sos pomidorowy
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek.
    Odważyć do niego 100 g koncentratu pomidorowego, 70 g oliwy z oliwek. Dodać 1 łyżeczkę oregano lub ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać i rozsmarować na rozwałkowanych plackach z ciasta
  7. Wykończenie
  8. Na przygotowane i posmarowane sosem ciasto rozłożyć równomiernie starty ser i pozostałe składniki według uznania
  9. Piec 9-12 minut w temperaturze 230 stopni.
    Po upieczeniu wyłożyć od razu z blaszki np. na deskę, pokroić na trójkąty
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy