3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pita z humusem


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • Składniki na hummus:
  • 250 g ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie przyprawy chili ,kolendra, oregano do wyboru
  • Składniki na pity:
  • 100 g pszenicy
  • 250 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdzy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę musimy zacząc przygotowywać 1 dzień wcześniej. Namaczamy wieczorem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy cicerzycę w TM. W tym celu wsypujemy cicierzycę do sitka, wlewamy do naczynia 1l wody i gotujemy temp.Varoma czas 1 godz., obroty 1. Ciecierzycę zostawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie robimy chlebki pita. po wystygnięciu ciecierzycę miksujemy 10sek./obr.4-5. , dodajemy pozostałe składniki (czosnek przeciskami przez praskę) i mieszamy 20sek obr.2-3

    PITTA

    Pszenicę zmielić 20sek/obr.10, wymieszać z mąką iprzelłożyć do innego naczynia.

    Do naczynia wlać wodę ,wsypać drożdże i wymieszać 20sek obr.3.

    Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 2,5 min /poz. "kłosek".

    Ustawić TM na 5min temp.37 st, obr.1 - podgrzać w ten sposób ciasto by lepiej i szybciej rosło.

    Ciasto podzielić na 8 części, uformowaćkulki ,a z kulek placki o grubości ok.0,5cm,. Placki można ponacinać nożem np. na wzór kajzerki lub zrobić kratkę i zostawić na 10min do wyrośnięcia.

     Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 7-10min w temp.175-180stopni.Kiedy placki zaczną się wybrzuszać - to znak że wkrótce będą gotowe.

    Najlepsze są tego samego dnia.

    Wystygnięte chlebki pita najlepiej jest odrywać i maczać w hummusie.

    Można też bardziej elegancko, czyli przekroić wzdłuż i do środka wkładaćpokrojone , podsmażone mięsko i sosy wg upodobań

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • do pity zamiast droży suchych

    Zgłoszony przez Ańćka na listopada 26, 2012 at 16:33.

    do pity zamiast droży suchych dodałam 50 g świeżych drożdży i wyrosły piękne chlebki tmrc_emoticons.)

    [size= medium]Przekaż 1% dla mojej córki OLI podopiecznej Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"[/size]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ogólnie pity słabo wyrosły i

    Zgłoszony przez asmag05 na listopada 18, 2012 at 14:15.

    ogólnie pity słabo wyrosły i były dość twarde

     

    Asia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze