Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/01/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki na hummus:
  • 250 g ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżkipasty sezamowej (tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie przyprawy chili ,kolendra, oregano do wyboru
  • Składniki na pity:
  • 100 g pszenicy
  • 250 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdzy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę musimy zacząc przygotowywać 1 dzień wcześniej. Namaczamy wieczorem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy cicerzycę w TM. W tym celu wsypujemy cicierzycę do sitka, wlewamy do naczynia 1l wody i gotujemy temp.Varoma czas 1 godz., obroty 1. Ciecierzycę zostawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie robimy chlebki pita. po wystygnięciu ciecierzycę miksujemy 10sek./obr.4-5. , dodajemy pozostałe składniki (czosnek przeciskami przez praskę) i mieszamy 20sek obr.2-3

    PITTA

    Pszenicę zmielić 20sek/obr.10, wymieszać z mąką iprzelłożyć do innego naczynia.

    Do naczynia wlać wodę ,wsypać drożdże i wymieszać 20sek obr.3.

    Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 2,5 min /poz. "kłosek".

    Ustawić TM na 5min temp.37 st, obr.1 - podgrzać w ten sposób ciasto by lepiej i szybciej rosło.

    Ciasto podzielić na 8 części, uformowaćkulki ,a z kulek placki o grubości ok.0,5cm,. Placki można ponacinać nożem np. na wzór kajzerki lub zrobić kratkę i zostawić na 10min do wyrośnięcia.

     Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 7-10min w temp.175-180stopni.Kiedy placki zaczną się wybrzuszać - to znak że wkrótce będą gotowe.

    Najlepsze są tego samego dnia.

    Wystygnięte chlebki pita najlepiej jest odrywać i maczać w hummusie.

    Można teżbardziejelegancko,czyli przekroić wzdłuż i do środka wkładaćpokrojone , podsmażone mięsko i sosy wg upodobań

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pita z humusem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?