3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluszki serowo - szynkowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

dwie duże blachy

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 280 g mąki, ja dodałam pszennej
  • 150 g szynki gotowanej
  • 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 2 jajka cale
  • 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
  • 30 g mleka
  • 1 łyżeczki soli
  • 200 g sera żółtego

  • 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 280 g mąki, ja dodałam pszennej
  • 150 g szynki gotowanej
  • 200 g sera żółtego
  • 30 g mleka
  • 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
  • 2 jajka cale
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
    4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
    5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 1 cm i długości 8-10 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei można włożyć je na ok. 15 minut do lodówki). Paski skręcić w świderki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano ok. 15 min w temp.
    200°C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Oryginalny przepis pochodzi ze strony TM na Facebooku (wpis 4 stycznia 2013). Ja dodałam czarnuszkę i zmodyfikowałam sól, (dodając część soli czosnkowej) gdyz nie umiemy żyć bez tych dodatków.

Miałam trochę problem z czasem pieczenia (czy na dolna grzałka, czy górna, czy może obie - pierwsza partia na samą dolną (ale się przypiekły), druga partia na obydwie i przy zmniejszonej temp do 180 stopni.

Dodatkowo przygotowałam masełko czosnkowe w którym można zanurzać paluszki.

Jak dla mnie pycha (na dzisiejszą imprezkę tmrc_emoticons.))


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha Super przekska smile

    Zgłoszony przez Agnieszeczka na czerwca 1, 2017 at 22:04.

    Pycha!!! Super przekąska Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystkim smakowały. Część zrobiłam bez...

    Zgłoszony przez ZoPi na lutego 2, 2017 at 18:26.

    Wszystkim smakowały. Część zrobiłam bez skręcania - mniej roboty a smakują tak samo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomocy, ile dni wcześniej mogę przygotować...

    Zgłoszony przez Matra29 na stycznia 8, 2017 at 00:03.

    Pomocy, ile dni wcześniej mogę przygotować takie paluszki??? chce jak najwcześniej je zrobić bo ma bardzo dużą impreze i malutkiego synka wieć wszystko robie nocami czy np moge zrobić w srodę na sobotnią imprezę? czy nie bedą twarde lub już niezjadliwe?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paluszki pyszne, pasują do piwa

    Zgłoszony przez kasiuk2 na października 31, 2016 at 19:43.

    Paluszki pyszne, pasują do piwa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuje i zobaczymy 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 10, 2016 at 21:00.

    Wypróbuje i zobaczymy  tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam wczoraj. Nie

    Zgłoszony przez ikewa na października 26, 2015 at 21:33.

    Wypróbowałam wczoraj. Nie jemy mięsa wieć zamiast szynki dodałam tyle samo pieczarek uduszonych z cebulką. Podałam z dipem czosnkowym. Wyszły świetnie! Wszyscy zachwychenitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyprobowalam wyszły super na

    Zgłoszony przez Fuksja na stycznia 12, 2014 at 09:12.

    Wyprobowalam wyszły super na imprezki super Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paluszki są naprawdę pyszne,

    Zgłoszony przez kimniam na listopada 26, 2013 at 17:56.

    Paluszki są naprawdę pyszne, będę je często robić.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypròbowania

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 28, 2013 at 00:56.

    Dodany do wypròbowania Big Smile Big Smile  Pozdrawiam serdecznie Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny pomysł na przekąskę

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 26, 2013 at 08:22.

    Fajny pomysł na przekąskę tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Goofinko gratuluję pierwszego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 21, 2013 at 14:56.

    Love Goofinko gratuluję pierwszego przepisu tmrc_emoticons.) Dodałam do wypróbowania Party Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wygląda zachęcająco i

    Zgłoszony przez Krysia123 na sierpnia 21, 2013 at 14:41.

    Przepis wygląda zachęcająco i na pewno przetestuje przy najbliższej imprezowej okazji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze