Składniki
0 porcja/porcje/porcji
dwie duże blachy
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
- 280 g mąki, ja dodałam pszennej
- 150 g szynki gotowanej
- 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
- 2 jajka cale
- 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
- 30 g mleka
- 1 łyżeczki soli
- 200 g sera żółtego
- 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczki soli
- 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
- 280 g mąki, ja dodałam pszennej
- 150 g szynki gotowanej
- 200 g sera żółtego
- 30 g mleka
- 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
- 2 jajka cale
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 1 cm i długości 8-10 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei można włożyć je na ok. 15 minut do lodówki). Paski skręcić w świderki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano ok. 15 min w temp. 200°C.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Oryginalny przepis pochodzi ze strony TM na Facebooku (wpis 4 stycznia 2013). Ja dodałam czarnuszkę i zmodyfikowałam sól, (dodając część soli czosnkowej) gdyz nie umiemy żyć bez tych dodatków.
Miałam trochę problem z czasem pieczenia (czy na dolna grzałka, czy górna, czy może obie - pierwsza partia na samą dolną (ale się przypiekły), druga partia na obydwie i przy zmniejszonej temp do 180 stopni.
Dodatkowo przygotowałam masełko czosnkowe w którym można zanurzać paluszki.
Jak dla mnie pycha (na dzisiejszą imprezkę )
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwszystkim smakowały - zrobiłam z kminkiem w...
wszystkim smakowały - zrobiłam z kminkiem w formie wycinanych ciasteczek
polecam
Powiem tak: zrobiłem paluszki po raz pierwszy...
Powiem tak: zrobiłem paluszki po raz pierwszy miesiąc temu (na Święta - na próbę).

Tak zasamkowały, że wczoraj zrobiłem już po raz chyba siódmy albo ósmy.
Są rzeczywiście pyszne i wciągające...
Za każdym razem dajemy inne wędliny (szynka, salami, kabanosy) z tego co akurat "pod ręką". Ostatnio zamiast formowac paluszki wycinam literatką krążki z rozwałkowanego ciasta - szybciej i prościej..
Polecam wszystkim.
Pycha Super przekska smile
Pycha!!! Super przekąska
Wszystkim smakowały. Część zrobiłam bez...
Wszystkim smakowały. Część zrobiłam bez skręcania - mniej roboty a smakują tak samo.
Pomocy, ile dni wcześniej mogę przygotować...
Pomocy, ile dni wcześniej mogę przygotować takie paluszki??? chce jak najwcześniej je zrobić bo ma bardzo dużą impreze i malutkiego synka wieć wszystko robie nocami czy np moge zrobić w srodę na sobotnią imprezę? czy nie bedą twarde lub już niezjadliwe?
Paluszki pyszne, pasują do piwa
Paluszki pyszne, pasują do piwa
Wypróbuje i zobaczymy
Wypróbuje i zobaczymy
Wypróbowałam wczoraj. Nie
Wypróbowałam wczoraj. Nie jemy mięsa wieć zamiast szynki dodałam tyle samo pieczarek uduszonych z cebulką. Podałam z dipem czosnkowym. Wyszły świetnie! Wszyscy zachwycheni
Wyprobowalam wyszły super na
Wyprobowalam wyszły super na imprezki super
Paluszki są naprawdę pyszne,
Paluszki są naprawdę pyszne, będę je często robić.
Dodany do wypròbowania
Dodany do wypròbowania
Pozdrawiam serdecznie 
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Fajny pomysł na przekąskę
Fajny pomysł na przekąskę
dodaje do wypróbowania i pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Goofinko gratuluję pierwszego
Przepis wygląda zachęcająco i
Przepis wygląda zachęcająco i na pewno przetestuje przy najbliższej imprezowej okazji.