3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mocno słonecznikowe bagietki


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto na słonecznikowe bagietki

  • 570 g Mąki pszennej typ 500-550
  • 300 g mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 spora łyżeczka masła, (w temp. pokojowej)
  • 120 g słonecznika łuskanego, (podprażonego na patelni przed dodaniem)
  • 10 g soli
  • 25 g oliwy z oliwek

Do smarowania i posypania

  • 1 jajko, (rozbite i wymieszane z łyżką wody)
  • 30 g słonecznika łuskanego, (podprażonego na patelni)
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bagietki
  1. 1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
    Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

    2) Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.

    3) Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu.



    Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.

    4) Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)

    Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni i wypiekaj jeszcze około 17-18 minut.

    Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.

# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe.

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 190 stopni.

# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej będzie się formowało.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy