3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe słoneczko ze szpinakiem


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 40 g oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 g drożdży
  • 100 g wody

Szpinakowe nadzienie

  • 300 g liści szpinaku
  • 20 g masła klarowanego
  • 100 g sera feta
  • 20 g sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Szpinakowe słoneczko
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

    Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

    W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.

    W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.

    Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Wykonanie znajduje się poniżej we wskazówkach.

    Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2479:]][[wysiwyg_imageupload:2480:]][[wysiwyg_imageupload:2481:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super pomysł i składniki wykorzystam na...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na listopada 11, 2017 at 20:39.

    Super pomysł i składniki wykorzystam na imieniny. Lubię szpinak więc będzie nowy przepis do kolekcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis. Robiliśmy kilkakrotnie i...

    Zgłoszony przez be_happy na marca 13, 2017 at 15:59.

    Dziękuję za przepis. Robiliśmy kilkakrotnie i za każdym razem "pizza" znika przy pierwszym podejściu tmrc_emoticons.-) Przy okazji wprowadziliśmy do naszej kuchni szpinak, który wcześniej omijałam w obawie o pracochłonność "obróbki" a tu łatwizna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gwiazda szpinakowa,pyszna,zwłaszcza ciasto a...

    Zgłoszony przez wikunio1 na grudnia 28, 2016 at 15:33.

    gwiazda szpinakowa,pyszna,zwłaszcza ciasto a farsz doprawiłam według własnego uznania,ogólnie rewelacja,polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super wygląda, nieżle smakuje i naprawdę nie...

    Zgłoszony przez Termojust na grudnia 9, 2016 at 22:07.

    Super wygląda, nieżle smakuje i naprawdę nie jest wcale takie trudne do zrobienia. Na imprezach robi furoręSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam z tego przepisu i

    Zgłoszony przez Bea Krawczyk na maja 27, 2016 at 18:12.

    robilam z tego przepisu i ciasto wyszlo strasznie gumowate i sie nie wypieklo...niestety troch zakalec. Mysle z e kolejnym razem sprobuje z drozdzami jednak...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie wygląda, nie mogę się

    Zgłoszony przez AgaW2 na maja 26, 2016 at 10:05.

    Pięknie wygląda, nie mogę się doczekać jak smakuje  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a robiła któraś z teakiego

    Zgłoszony przez wisniewski.mat na lutego 5, 2016 at 12:20.

    a robiła któraś z teakiego przepisu.. jest bez drozdzy i nie wiem czy to dobrze czy zle ??? http://www.thermolife.pl/imprezowa-pizza-slonce/

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja już też zrobiłam. Wyszło

    Zgłoszony przez dangie na stycznia 31, 2016 at 21:05.

    Ja już też zrobiłam. Wyszło super. Naprawdę smaczne (czosnku jednak dałam wg swojego uznania, tj. 3 szt)

    [[wysiwyg_imageupload:2566:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Te ponacinane promienie

    Zgłoszony przez dangie na stycznia 31, 2016 at 20:55.

    Te ponacinane promienie obracamy o 90 stopni i kładziemy bokiem (skręcają się u nasady przy środku słoneczka)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Należy przeciąć promiennie i

    Zgłoszony przez BarbaraNuta na stycznia 22, 2016 at 15:46.

    Należy przeciąć promiennie i każdy kawałeczek przekręcić tak, żeby przecięcie zostało na górze. Jeżeli każdy kawałeczek przekręcimy codrugi w lewo a co drugi w prawo wygląda wtedy jak gwiazda. Sposób wywijania możesz zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=WPUzGbbl2Lg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nakładamy drugie ciasto i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 22, 2016 at 03:42.

    Nakładamy drugie ciasto i nacinamy promiennie ?Dobrze zrozumiałam tmrc_emoticons.~ W jaki sposób wyszły Wam te niezamknięte łódeczki Cooking 6

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, Przy drugim podejściu

    Zgłoszony przez magda84l na stycznia 6, 2016 at 12:40.

    Super,

    Przy drugim podejściu dałam więcej czosnku wg mnie pół główki to i tak[[wysiwyg_imageupload:2541:]] za mało. Jak słoneczko mi się zaczęło rumienić przykryłam wierzch papierem do pieczenia bo poprzednio bardzo był przypieczony, ale to p

    ewnie zależy od piekarnika.

     

     

     

     

     

    [[wysiwyg_imageupload:2542:]]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, Przy drugim podejściu

    Zgłoszony przez magda84l na stycznia 6, 2016 at 12:40.

    Super,

    Przy drugim podejściu dałam więcej czosnku wg mnie pół główki to i tak[[wysiwyg_imageupload:2541:]] za mało. Jak słoneczko mi się zaczęło rumienić przykryłam wierzch papierem do pieczenia bo poprzednio bardzo był przypieczony, ale to p

    ewnie zależy od piekarnika.

     

     

     

     

     

    [[wysiwyg_imageupload:2542:]]

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka i świetne ciasto

    Zgłoszony przez asiabart123 na stycznia 1, 2016 at 12:25.

    pychotka i świetne ciasto drożdżowe 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie rozumiem wykonania tego

    Zgłoszony przez oska8989 na grudnia 2, 2015 at 06:49.

    Nie rozumiem wykonania tego sloneczka.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie udalo mi się ...

    Zgłoszony przez Kasiasrasia na listopada 21, 2015 at 19:04.

    Nie udalo mi się ... tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie skończyłam robić !

    Zgłoszony przez ButterflyEffect na listopada 18, 2015 at 23:13.

    Właśnie skończyłam robić ! Fantastyczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze