Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 40 g oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10 g drożdży
- 100 g wody
Szpinakowe nadzienie
- 300 g liści szpinaku
- 20 g masła klarowanego
- 100 g sera feta
- 20 g sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
-
6
1h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.
W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Wykonanie znajduje się poniżej we wskazówkach.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.
Szpinakowe słoneczko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2479:]][[wysiwyg_imageupload:2480:]][[wysiwyg_imageupload:2481:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy całość można wcześniej przygotować A...
Czy całość można wcześniej przygotować A później wstawić do piekarnika? Nie urośnie za bardzo to ciasto?
Barbara Partyka:...
Barbara Partyka:
Witam
Czy ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do piekarnika dopiero przed podaniem? Chce zrobić pizze dla gości i się zastanawiam czy mogę przygotować wcześniej? jak Pani robiła? Czy warto?
Super pomysł i składniki wykorzystam na...
Super pomysł i składniki wykorzystam na imieniny. Lubię szpinak więc będzie nowy przepis do kolekcji.
Dziękuję za przepis. Robiliśmy kilkakrotnie i...
Dziękuję za przepis. Robiliśmy kilkakrotnie i za każdym razem "pizza" znika przy pierwszym podejściu Przy okazji wprowadziliśmy do naszej kuchni szpinak, który wcześniej omijałam w obawie o pracochłonność "obróbki" a tu łatwizna!
gwiazda szpinakowa,pyszna,zwłaszcza ciasto a...
gwiazda szpinakowa,pyszna,zwłaszcza ciasto a farsz doprawiłam według własnego uznania,ogólnie rewelacja,polecam
Super wygląda, nieżle smakuje i naprawdę nie...
Super wygląda, nieżle smakuje i naprawdę nie jest wcale takie trudne do zrobienia. Na imprezach robi furorę
robilam z tego przepisu i
robilam z tego przepisu i ciasto wyszlo strasznie gumowate i sie nie wypieklo...niestety troch zakalec. Mysle z e kolejnym razem sprobuje z drozdzami jednak...
Pięknie wygląda, nie mogę się
Pięknie wygląda, nie mogę się doczekać jak smakuje
a robiła któraś z teakiego
a robiła któraś z teakiego przepisu.. jest bez drozdzy i nie wiem czy to dobrze czy zle ??? http://www.thermolife.pl/imprezowa-pizza-slonce/
Ja już też zrobiłam. Wyszło
Ja już też zrobiłam. Wyszło super. Naprawdę smaczne (czosnku jednak dałam wg swojego uznania, tj. 3 szt)
[[wysiwyg_imageupload:2566:]]
Te ponacinane promienie
Te ponacinane promienie obracamy o 90 stopni i kładziemy bokiem (skręcają się u nasady przy środku słoneczka)
Należy przeciąć promiennie i
Należy przeciąć promiennie i każdy kawałeczek przekręcić tak, żeby przecięcie zostało na górze. Jeżeli każdy kawałeczek przekręcimy codrugi w lewo a co drugi w prawo wygląda wtedy jak gwiazda. Sposób wywijania możesz zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=WPUzGbbl2Lg
Nakładamy drugie ciasto i
Nakładamy drugie ciasto i nacinamy promiennie ?Dobrze zrozumiałam W jaki sposób wyszły Wam te niezamknięte łódeczki
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Super, Przy drugim podejściu
Super,
Przy drugim podejściu dałam więcej czosnku wg mnie pół główki to i tak[[wysiwyg_imageupload:2541:]] za mało. Jak słoneczko mi się zaczęło rumienić przykryłam wierzch papierem do pieczenia bo poprzednio bardzo był przypieczony, ale to p
ewnie zależy od piekarnika.
[[wysiwyg_imageupload:2542:]]
Super, Przy drugim podejściu
Super,
Przy drugim podejściu dałam więcej czosnku wg mnie pół główki to i tak[[wysiwyg_imageupload:2541:]] za mało. Jak słoneczko mi się zaczęło rumienić przykryłam wierzch papierem do pieczenia bo poprzednio bardzo był przypieczony, ale to p
ewnie zależy od piekarnika.
[[wysiwyg_imageupload:2542:]]
pychotka i świetne ciasto
pychotka i świetne ciasto drożdżowe
Nie rozumiem wykonania tego
Nie rozumiem wykonania tego sloneczka.
Nie udalo mi się ...
Nie udalo mi się ...
Właśnie skończyłam robić !
Właśnie skończyłam robić ! Fantastyczne