thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30h 0min
Czas całkowity
30h 0min
porcja/porcje/porcji
4 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 10/05/22
zmieniono dnia: 18/05/22

Składniki

Ciasto na pizzę neapolitańską

  • 500 g mąki
  • 3 g drożdży świeżych
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 16 g soli morskiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto na pizzę neapolitańską
  1. 310g wody
  2. 3g drożdży
  3. 10g oliwy
  4. Miksowanie"Miksowanie" 30 sekund
  5. 500g mąki
  6. Ciasto"Ciasto" 5 min
  7. odstawiamy do wyrośnięcia na 2h

Porady

Woda do ciasta powinna być zimna.
Najlepsza sól to morska, drobnoziarnista.
Najlepsza mąka to typ 00, np. Caputo Pizzeria.
Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk lub blatu to posmaruj oliwą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę neapolitańską

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?