3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki wrocławskie


Wydrukuj:
4

Składniki

8 butelka/butelki/butelek

Bułki wrocławskie

  • 170 gramów mleka
  • 150 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7-8g)
  • 1 łyżeczki cukru
  • 30 gramów masła
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1+1/2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2
  2. Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne Ciasto Ciasto/30 s. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min (200°C). Bułki wrocławskie podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułki wrocławskie są znane również jako bułki poznańskie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy