 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     butelka/butelki/butelek 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Bułki wrocławskie
- 170 gramów mleka
- 150 g wody
- 20 g drożdży świeżych, lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7-8g)
- 1 łyżeczki cukru
- 30 gramów masła
- 500 gramów mąki pszennej
- 1+1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2
- Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne Ciasto  "Ciasto" /30 s. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. "Ciasto" /30 s. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min (200°C). Bułki wrocławskie podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.
Porady
Bułki wrocławskie są znane również jako bułki poznańskie.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze