Tu jesteś:
4
Składniki
8 butelka/butelki/butelek
Bułki wrocławskie
- 170 gramów mleka
- 150 g wody
- 20 g drożdży świeżych, lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7-8g)
- 1 łyżeczki cukru
- 30 gramów masła
- 500 gramów mąki pszennej
- 1+1/2 łyżeczki soli
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2
- Dodać masło, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne Ciasto "Ciasto" /30 s. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 8 równych kawałków. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką, następnie za pomocą kopystki w każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie, dociskając ją aż do blachy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 15-20 min (200°C). Bułki wrocławskie podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Bułki wrocławskie są znane również jako bułki poznańskie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz