thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto:

  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki gryczanej

Farsz:

  • 3 jajka
  • cebula
  • pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • 2 pomidory
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka listków bazyli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wrzucić wszystkie słkadniki potrzebne do ciasta. Wyrobić 1 minutę Ciasto"Ciasto" .Jeśli będzie kłopot z wyrobieniem ciasta, to dodać trochę wody. 

    1. Ciastem wylepić foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem wstawić do pikarnika na 15 minut, 180  stopni.

    2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ a resztę pomidorów pokroić w kosteczkę.

     

    3. Do czystego naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 8s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Bazylię posiekać.

     

    4. Do naczynia miksującego wbić jajka, wlać śmietanę i przyprawy i wymieszać 5s/obr. 5. Cebulę pokroić w kosteczkę.

     

    5. Na podpieczoną tartę wykładamy składniki, salami, cebulę, pomidory, mozzarellę, bazylię, lekko doprawiamy przyprawą do pomidorów i mozzarelli. 

     

    6. Na koniec zalewamy masą jajeczno - śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 do 40 minut do 180 stopni.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowa tarta z salami, mozzarellą i pomidorami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?