- TM 5
Składniki
ciasto:
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki gryczanej
Farsz:
- 3 jajka
- cebula
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
- 2 pomidory
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka listków bazyli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić wszystkie słkadniki potrzebne do ciasta. Wyrobić 1 minutę "Ciasto" .Jeśli będzie kłopot z wyrobieniem ciasta, to dodać trochę wody.
1. Ciastem wylepić foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem wstawić do pikarnika na 15 minut, 180 stopni.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ a resztę pomidorów pokroić w kosteczkę.
3. Do czystego naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić 8s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Bazylię posiekać.
4. Do naczynia miksującego wbić jajka, wlać śmietanę i przyprawy i wymieszać 5s/obr. 5. Cebulę pokroić w kosteczkę.
5. Na podpieczoną tartę wykładamy składniki, salami, cebulę, pomidory, mozzarellę, bazylię, lekko doprawiamy przyprawą do pomidorów i mozzarelli.
6. Na koniec zalewamy masą jajeczno - śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 do 40 minut do 180 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się bardzo
AgnieszkaKS
Takiego przepisu potrzebowałam Ciasto na spód idealne (ja musiałam dolać odrobinę wody) a farsz robię różny wczoraj był szpinak z łososiem - pyszności
ekstra
Właśnie zrobiłam, bez salami, ale wyszło równie pyszne. Zrobiłam w formie o średnicy 26 cm
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Na jakiej wielkości formę do tarty są podane składniki?
Are you sure to delete this comment ?