Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO
- 125 g mąki ryżowej
- 125 g mąki jaglanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 7 g drożdży suchych, (1 PACZKA)
- 0,20 litra wody letniej, (PEŁNA SZKLANKA)
- 30 g oliwy
- 1 łyżeczek cukru
SOS POMIDOROWY
- 2 puszki POMIDORÓW W KAWAŁKACH
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki OREGANO SUSZONEGO
- 1 łyżeczki bazylii suszonej
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA PIZZE (co kto lubi) A ZE ZDJĘCIA TO:
- mozarella
- Szynka
- SER KOZI
- RUKOLA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wiele czasu szukałam odpwiedniego przepisu na pizze.
Ten jest połączeniem kilku przepisów i wynikiem eksperymentów kulinarnych Pizza bezglutenowa, nigdy nie bedzie tak dobra jak prawdziwa pizza. Jednak ta jest naprawdę smaczna i w pełni zadowala moją tęsknotę za smakiem włoskiego placka.
CIASTO:
Wodę, drożdże oraz cukier, łączymy razem ( 20 s., obr.2)
Po wymieszaniu, dosypujemy resztę składników. Ustawiamy INTERWAŁ na 2 min.
Po wyrobieniu, ciasto przekładamy do miski ( wcześniej nasmarowanej oliwą) przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę). Ciasto powinno być miękkie (nie jak kamień), jak dobrze wyrobiona plastelinka. Jeśli jest za suche, nalezy dodać odrobinę wody, ale odrobinę. Ilość ciasta starcza na standardową blachę piekarnika (60). Pizza będzie cieńka, ale z łatwością da się pokroić oraz będzie się ją normalnie, trzymało w ręku, bez rozpadania.
SOS POMIDOROWY:
Cebulę kroimy na pół wrzucamy do termosia. Dalej wrzucamy czosnek. Ustawiamy 5 sek. Obr.5. Dolewamy oliwę i dusimy 7 min na 120 st., Obr. 1. Dalej dorzucamy reszte składników i dusimy 30 min w 100 st., obr. 2. Zamiast miarki, na pokrywkę nakładam koszyczek. Aby sos odparował i nie chlapał na całą kuchnie Gotowy sos, odkładamy do przestygnięcia
SKŁADAMY PIZZE:
Smarujemy blachę od piekarnika oliwą. Ciasto rozkładamy rękami.Nie da się go rozwałkować ponieważ się rozpada. Trzeba palcami rozprowadzić po całej blaszce. Na ciasto nakładamy sos. Piekarnik musi być nagrzany do 220 st. Na sos dajemy ulubione składniki. W moim przypadku była to szynka prosciutto, ser mozarella oraz ser kozi. Pizze wrzucamy do pieca na 10-12 minut, aż ser lekko zbrązowieje. Po upieczeniu nakładamy rukole i gotowe
SMACZNEGO BEZGLUTENOWCY!
Porady
Mąki oczywiście wykonujemy z przepisu podstawowego na TM
Zamiast drożdży suchych można dodać drożdże surowe 20g.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis tragedia - nigdy więcej! Dodałam więcej wody, nie pomogło.
Przy tej proporcji mąki trzeba dodac znacznie wiecej wody-ok.300ml. Oraz bardzo cienko rozłożyć na blaszce bo inaczej robi sie "bułka" (bo wyrasta jeszcze podczas pieczenia). I koniecznie wiecej soli i cukru, bo zgodnie z przepisem wychodzi bez smaku.
Dziękuję za świetny przepis na pizzę bezglutenową, ja upiekłam od razu nie czekając godzinę na wyronięcie ciasta w misce. Ciasto było elastyczne i bardzo dobrze się "układało" na blaszce.
Jedyne co chciałabym zmienić następnym razem, to dodać soli - nie widzę tego składnika w przepisie na ciasto.
Wreszcie jakis przepis na ciasto do pizzy bez pszenicy. Niebawem wypróbuję.
Are you sure to delete this comment ?