thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 10/05/17
zmieniono dnia: 10/05/17

Składniki

CIASTO

  • 125 g mąki ryżowej
  • 125 g mąki jaglanej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 7 g drożdży suchych, (1 PACZKA)
  • 0,20 litra wody letniej, (PEŁNA SZKLANKA)
  • 30 g oliwy
  • 1 łyżeczek cukru

SOS POMIDOROWY

  • 2 puszki POMIDORÓW W KAWAŁKACH
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki OREGANO SUSZONEGO
  • 1 łyżeczki bazylii suszonej
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA PIZZE (co kto lubi) A ZE ZDJĘCIA TO:

  • mozarella
  • Szynka
  • SER KOZI
  • RUKOLA

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wiele czasu szukałam odpwiedniego przepisu na pizze.
    Ten jest połączeniem kilku przepisów i wynikiem eksperymentów kulinarnych tmrc_emoticons.) Pizza bezglutenowa, nigdy nie bedzie tak dobra jak prawdziwa pizza. Jednak ta jest naprawdę smaczna i w pełni zadowala moją tęsknotę za smakiem włoskiego placka.

    CIASTO:
    Wodę, drożdże oraz cukier, łączymy razem ( 20 s., obr.2)
    Po wymieszaniu, dosypujemy resztę składników. Ustawiamy INTERWAŁ na 2 min.
    Po wyrobieniu, ciasto przekładamy do miski ( wcześniej nasmarowanej oliwą) przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę). Ciasto powinno być miękkie (nie jak kamień), jak dobrze wyrobiona plastelinka. Jeśli jest za suche, nalezy dodać odrobinę wody, ale odrobinę. Ilość ciasta starcza na standardową blachę piekarnika (60). Pizza będzie cieńka, ale z łatwością da się pokroić oraz będzie się ją normalnie, trzymało w ręku, bez rozpadania.

    SOS POMIDOROWY:
    Cebulę kroimy na pół wrzucamy do termosia. Dalej wrzucamy czosnek. Ustawiamy 5 sek. Obr.5. Dolewamy oliwę i dusimy 7 min na 120 st., Obr. 1. Dalej dorzucamy reszte składników i dusimy 30 min w 100 st., obr. 2. Zamiast miarki, na pokrywkę nakładam koszyczek. Aby sos odparował i nie chlapał na całą kuchnie tmrc_emoticons.;) Gotowy sos, odkładamy do przestygnięcia

    SKŁADAMY PIZZE:
    Smarujemy blachę od piekarnika oliwą. Ciasto rozkładamy rękami.Nie da się go rozwałkować ponieważ się rozpada. Trzeba palcami rozprowadzić po całej blaszce. Na ciasto nakładamy sos. Piekarnik musi być nagrzany do 220 st. Na sos dajemy ulubione składniki. W moim przypadku była to szynka prosciutto, ser mozarella oraz ser kozi. Pizze wrzucamy do pieca na 10-12 minut, aż ser lekko zbrązowieje. Po upieczeniu nakładamy rukole i gotowe tmrc_emoticons.)

    SMACZNEGO BEZGLUTENOWCY!

Porady

Mąki oczywiście wykonujemy z przepisu podstawowego na TM tmrc_emoticons.)
Zamiast drożdży suchych można dodać drożdże surowe 20g.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowa pizza

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 17, 2021 at 09:43

    Przepis tragedia - nigdy więcej! Dodałam więcej wody, nie pomogło.

  • lutego 24, 2018 at 12:39

    Przy tej proporcji mąki trzeba dodac znacznie wiecej wody-ok.300ml. Oraz bardzo cienko rozłożyć na blaszce bo inaczej robi sie "bułka" (bo wyrasta jeszcze podczas pieczenia). I koniecznie wiecej soli i cukru, bo zgodnie z przepisem wychodzi bez smaku.

  • listopada 19, 2017 at 17:38

    Dziękuję za świetny przepis na pizzę bezglutenową, ja upiekłam od razu nie czekając godzinę na wyronięcie ciasta w misce. Ciasto było elastyczne i bardzo dobrze się "układało" na blaszce.
    Jedyne co chciałabym zmienić następnym razem, to dodać soli - nie widzę tego składnika w przepisie na ciasto.

  • września 14, 2017 at 16:27
    5.0

    Wreszcie jakis przepis na ciasto do pizzy bez pszenicy. Niebawem wypróbuję.

Are you sure to delete this comment ?