3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka ziemniaczana z Tiszyny


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Babka ziemniaczana z Tiszyny

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 łyżki smalcu
  • 300 g boczku, świeżego, bez skóry; pokrojony na kawałki 5 cm, lekko zmrożony
  • 100 g boczku, wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczki kaszy manny
  • 1 jajko
  • pieprz naturalny
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 200 g śmietany, ewentualnie

Sos pietruszkowy

  • 300 g jogurtu greckiego, lub kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypty pieprz
  • 1 szczypty cukier
  • sok z cytryny, z 0,5 cytryny
  • 10 gałązek natka pietruszki, tylko liście
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Babka
  1. Nastawiam piekarnik na 200 st. Boczek mielę 8-10 s/obr. 5-6, podsmażam na 1 łyżce smalcu, po chwili dodaję boczek wędzony pokrojony w kostkę. Po kilku minutach dodaję cebulę 3-5 s/obr.5, smażę chwilę.
    Obrane ziemniaki kroję na kawałki 12-15 s/obr. 5
    Doprawiam solą, pieprzem i gałką, dodaję jajko i kaszę, jak ktoś lubi można dodać majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku.
    Dodaję usmażone skwarki, mieszam 10s/obr. Obroty wsteczne.
    Natłuszczam blachę smalcem lub usmażonymi skwarkami, wylewam masę. Piekę około 1,5 h (pierwsze 30 minut w 200 st., a potem w 180 st.)
    Podaję z kwaśną śmietaną lub sosem pietruszkowym. Jak ktoś lubi może popijać słodkim mlekiem lub maślanką, mniam.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wczoraj zrobiam babk Jedyn modyfikacj jak zrobiam...

    Zgłoszony przez Giotta na kwietnia 27, 2017 at 12:14.

    Wczoraj zrobiłam babkę. Jedyną modyfikację jaką zrobiłam to dałam tylko wędzonego boczku- świezego nie znalazłam. Ale zrobiłam wedługo przepisu- 300 gramów zmieliłam 100 gramów pokroiłam w kostkę. Nie dalam gałki muszkatołowej i majeranku - dodałam 2 ząbki czosnku.
    Podalam z sosem śmietanowym (18%) cytrynowo - czosnkowym.
    Babka jest przepyszna. Mąż całował mnie po rękach za co dziękuję autorce przepisutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze