3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZEMSTA TEŚCIOWEJ


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Kruche ciasto

  • 450 g maka pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 800 g wody gorącej

Bita śmietana

  • 600 g kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 g cieplej wody, (1/4 szklanki)

Kruche z bezą

  • 5 białek
  • 180 g cukru, (3/4 szklanki )
  • 1 łyżeczek soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruche ciasto
  1. Do misy Blokada naczynia miksującego przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.30 sek/ obr. 4,
    Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut.
  2. Kruche z bezą
  3. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. do Blokada naczynia miksującegozalozyc motylek, 3 min/ obr. 4Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.
  4. Warstwa z galaretką
  5. Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć.
  6. Bita śmietana
  7. Zimną kremówkę wlac do Blokada naczynia miksującego ubić na sztywno z cukrem pudrem,motylek bez czasu / od i do 4 - caly czas patrzec.Do sztywnej śmietany wlać powoli rozpuszczoną ale letnią żelatynę
  8. Warstwy ciasta (koncowe przygotowanie)
    Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny i delikatny. Polecam

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 1, 2017 at 20:51.

    Pysznytmrc_emoticons.) i delikatny. Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oby wszystkie teściowe tak się mściły ;) Pracy...

    Zgłoszony przez MARKOPOL na lipca 25, 2017 at 08:39.

    Oby wszystkie teściowe tak się mściły tmrc_emoticons.;) Pracy trochę jest no konkretne skłądniki ,ale za to zemsta teściowej to niebo w gębie tmrc_emoticons.) Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze