thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 21
opublikowany: 24/10/13
zmieniono dnia: 24/10/13

Składniki

  • 2 jajka
  • 130 g twarożku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 g mleka 1,5%
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek
  • dżem
  • nutella
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 60 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy czas 1 min/ 60 st/ obr.2 - czas podgrzania jest podany dla składników prosto wyciągniętych z lodówki. Dodajemy drożdże, mąkę, cukier i jajka i wyrabiamy ciasto czas 2 min/ poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Nie myjąc naczynia wkładamy twarożek, jogurt i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3. Przekładamy do miseczki, przygotowujemy ulubiony dżem - najlepiej gesty lub marmoladę i nutellę - taką prawdziwą lub zrobioną samemu.

    Na stolnicę wysypujemy garśś mąki, ciasto dzielimy na dwie części, a kazdą z tych dwóch części jeszcze dzielimy na 3 porcję. Rozwałkowujemy 3 placki - w kształcie owalno-prostokątnym - długie ale nie bardzo szerokie. Na jeden placek nakładamy twarożek, na drugi placek nakładamy dżem, a na trzeci placek nakładamy nutelkę. Zwijamy kazdy placek jak roladę i dzielimy na 12 części. 

    W otwory w blaszce nakładamy po trzy kawałki ciasta z kazdego nadzienia, lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy rozbełtaym jajkiem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. 

    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

    Moniczko dziękuję za inspirację tmrc_emoticons.-)

Porady

Do przygotowania bułeczek uzyłam mąki pszennej pełnoziarnistej firmy Lubella tmrc_emoticons.-) ale można także użyć zwykłej mąki pszennej najlepiej typ 500.

Dżemik wziełam truskawkowo-rabarbarowy, dobre będą także powidła lub marmolada różana tmrc_emoticons.-)

Połowę bułeczek zrobiłam z prawdziwą nutellą a połowę ze zrobioną z tego przepisu, który polecam //przepisownia.pl/przepisy/nutelka-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413

Inspiracją był dla mnie wątek stworzony przez Monikę "Krok po kroku", bardzo dziekuję za świetne pomysły.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakręcone bułeczki :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 23, 2014 at 00:08

    tmrc_emoticons.)apetycznie wyglądają muszę wypróbować

     

  • października 26, 2013 at 20:01

    Cieszę się bardzo  tmrc_emoticons.D dziękuje bardzo za komentarz i pozdrawiam  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • października 26, 2013 at 19:39
    5.0

    Bułeczki rewelacyjne tmrc_emoticons.D oj będę je czesto piekła, zrobiłam z samej mąki pszennej, nastepnym razem kupie pełnoziarnistą i spróbuję tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • października 26, 2013 at 14:14

    Verciu są pyszne  tmrc_emoticons.D i mają pyszne nadzienia tmrc_emoticons.D dla każdego coś dobrego  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D buziaki

  • października 26, 2013 at 13:35

    Do wypròbowania, kochanie Big Smile Big Smile Big Smile  Bardzo lubimy i my wszystko, co drozdzowe tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Buziaczki Big Smile Big Smile

  • października 25, 2013 at 06:37

     No teraz Marzenko rozumiem i dodaję do wypróbowania100.gif

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • października 24, 2013 at 19:52

    Moniczko  tmrc_emoticons.) próbuj kochana bo wyszły pyszne tmrc_emoticons.) myslę, że można dać także jedno nadzienie do wszystkich kawałków, ale tak to jest ekspolozja smaków tmrc_emoticons.D nie masz za co dziekować kochana  tmrc_emoticons.) Ty jesteś naszą inspiracją tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • października 24, 2013 at 19:49

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Marzenko superowe ! Grzechem by było żeby nie zrobić ! Oczywiście daje do wypróbowania

          Dziękuje też Wiesz za co ? 

  • października 24, 2013 at 19:42

    [[wysiwyg_imageupload:1737:]][[wysiwyg_imageupload:1731:]][[wysiwyg_imageupload:1732:]][[wysiwyg_imageupload:1733:]][[wysiwyg_imageupload:1734:]][[wysiwyg_imageupload:1735:]][[wysiwyg_imageupload:1736:]]

  • października 24, 2013 at 19:37

    Haniu już wszystko tłumaczę  tmrc_emoticons.) bo mam zrobione zdjęcia w telefonie i czekałam na przegranie tmrc_emoticons.-) to jest blaszka na muffinki, babeczki a jak takiej blaszki nie mamy to możemy uzyć silikonowych foremek do muffinek lub foremek do babeczek  tmrc_emoticons.)

     

     

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: