3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

"Wychodzący" jabłecznik


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 200 g oleju
  • 280 g cukru
  • 310 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowania cukru waniliowego domowej roboty
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli
  • 5 jaj
  • 5 dużych jabłek
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. ciasta
  3.  

     

     

    Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.Jabłka obieramy i kroimy "byle jak" na drobniejsze kawałki i wysypujemy na blachę i posypujemy cynamonem.Pozostałe składniki w podanej kolejności wkładamy do Closed lid 2 min/obr. 4. Ciasto wylewamy na jabłka.Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.Po upieczeniu gorący jabłecznik wyjmujemy, można posypać cukrem pudrem.Uwielbiam gorący z gałką lodów.

     

     

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj robiłam, ciasto wyszło dość gęste...

    Zgłoszony przez Iwona0304 na września 22, 2018 at 21:26.

    Dzisiaj robiłam, ciasto wyszło dość gęste więc dolałam około pół szklanki mleka i wyszło super miękkie i delikatne ciasto, robiłam z jabłkami i gruszkami...pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Marzena Kwoka ja też tak miałam. Drogą...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 14, 2018 at 19:28.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny,aczkolwiek ciasto wyszło mi...

    Zgłoszony przez Marzena Kwoka na sierpnia 13, 2018 at 23:01.

    Przepis rewelacyjny,aczkolwiek ciasto wyszło mi gęste nie wiem dlaczego robiłam już trzy razy i zawsze tak samo.Ale liczy sie efekt końcowy.Rewelacja .GOdny polecenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tortowa to też pszenna. Nie napisałaś jaką...

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 13, 2018 at 07:30.

    Tortowa to też pszenna. Nie napisałaś jaką dałaś mąkę, więc nie mogę odpowiedzieć, ale pewnie tak, trzeba ją było rozcieńczyć albo dodatkowym jajkiem, albo olejem. No i ciasto trzeba robić w miarę szybko, nie dając mu zgęstnieć. Ciasto jak odpoczywa to gęstnieje, tak jak ciasto naleśnikowe.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego ciasto wyszło mi bardzo gęste?. Nie da...

    Zgłoszony przez ewasiuda na lipca 6, 2018 at 17:55.

    Dlaczego ciasto wyszło mi bardzo gęste?. Nie da się go wylać na blaszkè tak jak u Was tyllo wyciągałam łyżko. Gęste i kleiste. Zamiast mąki tortowej dałam pszenną to dlatego ?tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto!

    Zgłoszony przez Zibirak na marca 10, 2018 at 22:58.

    Bardzo dobre ciasto!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moje ulubione ciasto ! ...

    Zgłoszony przez Smakosz1 na stycznia 29, 2018 at 15:10.

    moje ulubione ciasto !
    Niesamowicie szybkie
    Niesamowicie pyszne
    Niesamowicie proste 😍😍😍
    Polecamjeszcze ciepłe z lodami
    naprawdęjest pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można użyć mrożone owoce?

    Zgłoszony przez jolanta58 na grudnia 20, 2017 at 22:12.

    Czy można użyć mrożone owoce?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota! Wrzucam do ulubionych! Na ciepło i z...

    Zgłoszony przez Danulek na listopada 26, 2017 at 15:05.

    Pychota! tmrc_emoticons.) Wrzucam do ulubionych! Na ciepło i z lodami bomba! Na zimno też tmrc_emoticons.) Prosty, szybki, smaczniutki! Po młodzieżowemu powiedziałabym "MEGA" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że smakowało.

    Zgłoszony przez kokolidek na września 9, 2017 at 15:10.

    Bardzo się cieszę, że smakowało.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja! ardzo smaczne i szybkie w...

    Zgłoszony przez ikewa na sierpnia 28, 2017 at 22:50.

    Ciasto rewelacja! ardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Na pewno na trwale zagości w moim domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczny polecam

    Zgłoszony przez amian3 na marca 17, 2017 at 11:55.

    bardzo smaczny polecamWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gdynianka77...

    Zgłoszony przez kokolidek na stycznia 25, 2017 at 19:38.

    Gdynianka77

    Dziękuję Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, smaczne ciacho i bardzo proste w...

    Zgłoszony przez Gdynianka77 na grudnia 27, 2016 at 01:18.

    Polecam, smaczne ciacho i bardzo proste w przygotowaniu,

    dziękuję za przepis😃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niunia82 napisał:...

    Zgłoszony przez kokolidek na listopada 12, 2016 at 09:28.

    Niunia82 napisał:
    dopiero co robilam a juz pół blachy nie ma Big Smile

    ciasto wyszlo przepyszne !!!!

    polecam wszystkim super przepis!


    Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dopiero co robilam a juz pół blachy nie ma...

    Zgłoszony przez Niunia82 na listopada 10, 2016 at 21:34.

    dopiero co robilam a juz pół blachy nie ma Big Smile

    ciasto wyszlo przepyszne !!!!

    polecam wszystkim super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MikaWie napisał:...

    Zgłoszony przez Niunia82 na listopada 10, 2016 at 17:35.

    MikaWie napisał:

    Wyszłotmrc_emoticons.) Pychotkatmrc_emoticons.) Dziękitmrc_emoticons.)

    Jak dodać przepis do ulubionych?


    na górze przy przepisie po prawej stronie masz załącznik "dodaj do moich kolekcji"

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za komentarze

    Zgłoszony przez kokolidek na października 23, 2016 at 23:24.

    Bardzo dziękuję za komentarzeLove

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mruczaca napisał:...

    Zgłoszony przez kokolidek na października 23, 2016 at 23:23.

    Mruczaca napisał:

    Ciasto wyszło bardzo gęste, mimo odmierzenia składników. Z trudnością nalozylam je na jablka. Byłam pełna obaw, ale wyszłotmrc_emoticons.;) Jedyny minus to, że jabłka nie wypłynęły i ciężko się wyciąga, ale smak wszystko rekompensujetmrc_emoticons.)




    Dużo zależy od mąki, jak za gęste to dolać trochę oleju, dorzucić jajko. Musi być jednak lekko płynne.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suuuper smaczne i szybkie

    Zgłoszony przez belua2 na października 9, 2016 at 10:09.

    Suuuper smaczne i szybkie ciasto.Robilam juz kilka razy i zawsze swietne "wychodzi".Nasze ublubione ciasto, dziekuje za przepis  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłecznik przepyszny

    Zgłoszony przez akunia na października 8, 2016 at 18:52.

    Jabłecznik przepyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło:) Pychotka:)

    Zgłoszony przez MikaWie na września 26, 2016 at 22:12.

    Wyszłotmrc_emoticons.) Pychotkatmrc_emoticons.) Dziękitmrc_emoticons.)

    Jak dodać przepis do ulubionych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło bardzo gęste,

    Zgłoszony przez Mruczaca na września 3, 2016 at 14:44.

    Ciasto wyszło bardzo gęste, mimo odmierzenia składników. Z trudnością nalozylam je na jablka. Byłam pełna obaw, ale wyszłotmrc_emoticons.;) Jedyny minus to, że jabłka nie wypłynęły i ciężko się wyciąga, ale smak wszystko rekompensujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarze.

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 24, 2016 at 20:22.

    Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam i życzę smacznego Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Następnym

    Zgłoszony przez planetka na maja 18, 2016 at 22:28.

    Bardzo smaczne. Następnym razem dodam tylko więcej jabłek (robiłam w większej formie i trochę mało ich bylo) ale całość - mega smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałam o gwiazdach w

    Zgłoszony przez panipuf na kwietnia 29, 2016 at 10:53.

    Zapomniałam o gwiazdach w komentarzu wiec jeszcze raz -Pyszne ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     Ciasto -pycha  . Nie

    Zgłoszony przez panipuf na kwietnia 29, 2016 at 10:47.

     

     

    Ciasto -pycha  . Nie spodziewałam się ze takie" szybkie "ciasto będzie tak smakować  . Nawet moja roczna córcia zjada ,mniam najlepszy mój jabłecznik z termomix a   zrobię go jeszcze nie raz. Polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem jaką mąkę masz na

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 19, 2015 at 08:14.

    Nie wiem jaką mąkę masz na myśli. Piekłam tylko z pszennych typu tortowa, krupczatka, wrocławska, poznańska. Jeżeli chcesz użyć innej to na zasadzie próby i daj znać co wyszło. 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki bardzo za odpowiedz, a

    Zgłoszony przez joaza na sierpnia 18, 2015 at 22:13.

    dzieki bardzo za odpowiedz, a co z mąką moe byc inna niż tortowa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  shueli  - bardzo się cieszę,

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 18, 2015 at 19:49.

     shueli  - bardzo się cieszę, że smakowało Big Smile 

    joaza - musi być olej, bo masło jak zastygnie znowu jest tłuszczem stałym, a olej sprawia, że ciasto jest "mokre" i sprężyste. Odnośnie blachy to ponieważ nie posiadam typowej blachy do ciasta piekę jabłecznik w formie do lazanii o wymiarach wewnętrznych 28 cm na 35 cm, ale piekłam go również w formie do tortów o średnicy 28 cm, również  blacha 30 na 30 cm jest OK.

     

     

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam mam 2 pytanka czy

    Zgłoszony przez joaza na sierpnia 18, 2015 at 14:59.

    witam mam 2 pytanka czy zamiast oleju mozna dac maslo roztopione i na jakiej wielkosci blaszke jest ta porcja ciasta? a i jeszcze jedno czy mąka ma znaczenie czy musi byc tortowa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, zabrałam nad piknik

    Zgłoszony przez shueli na sierpnia 14, 2015 at 15:00.

    Pyszne, zabrałam nad piknik nad morze, trzy osoby poradziły sobie z całą blachątmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Martek_sz - bardzo mi

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 24, 2015 at 13:57.

    Martek_sz - bardzo mi przykro, że nie wyszło. Tak, ciasto ma być  lejące, trochę gęstrze jak na naleśniki.

    Czy dałaś mąkę tortową i jakiej firmy? Może jajka były bardzo małe? Po raz pierwszy komuś nie wyszło. Tak naprawdę tylko te dwa składniki mogą mieć wpływ na konsystencję ciasta.

    Najpewniejsze jest odmierzanie wg zasady:

    5 jaj

    15 łyżek mąki

    15 łyżek cukru

    15 łyżek oleju

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    cynamon i cukier waniliowy wg upodobań.

    Jak odmierzasz tą samą łyżką to zawsze wychodzi. Czasami jest ciut gęstrze, bo się mąki nabierze "z czubem", ale nie na tyle, żeby się nie lało.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no i nie wyszło zrobila się

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 24, 2015 at 11:21.

    no i nie wyszło tmrc_emoticons.(

    zrobila się buła na wierzchu a jabłka na spodzie, a zapewnie mialo spłynąć na dół

    trudno spróbuję z mniejszą ilością mąki następnym razem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ciasto miało wyjsc raczej

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 23, 2015 at 12:29.

    czy ciasto miało wyjsc raczej płynne ? bo u mnie nie za bardzo takie wyszło tmrc_emoticons.(

    chociaż dokładnie trzymałam się przepisu i odmierzalam składniki

    właśnie się piecze, zobaczymy czy i co wyjdzie ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez kokolidek na kwietnia 4, 2015 at 23:26.

    Bardzo się cieszę, że smakuje. Właśnie upiekłam

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Szybki, łatwy i pyszny

    Zgłoszony przez mama_ania na kwietnia 1, 2015 at 20:36.

    Super! Szybki, łatwy i pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu - mam nadzieję, że

    Zgłoszony przez kokolidek na stycznia 3, 2015 at 12:11.

    Haniu - mam nadzieję, że skoro Cię w sobie rozkochał to często będzie "wychodził" Big Smile

    Ja jestem w nim rozkochana od lat.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu nie tylko wyszedl ale i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 29, 2014 at 18:35.

    Alu nie tylko wyszedl ale i nie wrocil Big Smile przepraszam za literowki tmrc_emoticons.J) ale pisze z tableta tmrc_emoticons.;)  

     

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu bardzo dziękuję,

    Zgłoszony przez kokolidek na grudnia 14, 2014 at 12:45.

    Haniu bardzo dziękuję, rozumiem, że "wyszedł" Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z czystym sumieniem daję Ci

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 5, 2014 at 17:23.

    Z czystym sumieniem daję Ci gwiazdki .Doczekał się próby i rozkochał mnie w sobie tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magdo i Edyto -

    Zgłoszony przez kokolidek na października 28, 2014 at 20:13.

    Magdo i Edyto - dziękuję.

    Edyto - możesz wlać trochę ciasta, rozrzucić na to jabłka i zalać pozostałym ciastem.

    Nie wiem dlaczego, ale niektóre gatunki jabłek (np papierówki) nie wypływają.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho

    Zgłoszony przez dyteczko na października 28, 2014 at 20:02.

    Ciacho przepyszniste-zastanawiam się tylko co zrobić żeby te jabłka troszkę wyszły di\o góry ,żeby nie stanowiły spodu-ja miałam antonówki-może za bardzo się rozprażyły? Trudno się po prostu wuciąga ciasto z blaszki.... ale ogólnie super-dziękuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne ciacho.chciałam dać

    Zgłoszony przez Madziora na października 19, 2014 at 12:50.

    Fajne ciacho.chciałam dać jedno jajo mniej, bo nie lubię jak ciasto pachnie jajkami,ale było za gęste. podczas pieczenia strasznie było jajecznie, ale po degustacji stwierdzam że jest super smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dwa razy mi wpisało posta

    Zgłoszony przez kokolidek na października 19, 2014 at 10:30.

    dwa razy mi wpisało posta

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynko dziękuję za opinię. 

    Zgłoszony przez kokolidek na października 19, 2014 at 10:27.

    Justynko dziękuję za opinię. 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj zrobiłam ciasto i

    Zgłoszony przez pryska na października 19, 2014 at 08:11.

    Wczoraj zrobiłam ciasto i jeszcze na ciepło musiałam zjeść kawałek, samkowało jak szarlotka tmrc_emoticons.) Dzisiaj jest ono jest również bardzo dobre,dodałam ok 190 g cukru i to jest dla mnie wystarczająca ilość. Duża zaleta że szybko się ono robi i ze składników których zawsze się ma w domu, więc dobre dla niespodziewanych gości tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje.

    Zgłoszony przez kokolidek na października 18, 2014 at 18:19.

    Cieszę się, że smakuje. Dziękuję za komentarz i punkty serduszkowe  Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super i będzie pasować

    Zgłoszony przez Ewawis na października 18, 2014 at 15:54.

    Ciasto super i będzie pasować do każdych owoców nadających się do ciasta. W zależności od słodkości jabłek-można dac ciut mniej cukru. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję.

    Zgłoszony przez kokolidek na października 17, 2014 at 22:08.

    Bardzo dziękuję.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •