
Składniki
- 500 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 150 gramów mleka
- 25 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
- aromat pomaranczowy
- 2 jaja kurze
- 10 gramów soli
- 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc 100g mleka, drozdze, 150g maki, 10g cukru: 1min /
"Ciasto" . Zostawic w
"Blokada naczynia miksującego" do wyrosniecia na 30min. Rodzynki namoczyc w rhumie. Do
"Blokada naczynia miksującego" , gdzie uròsl nam zaczyn, dodac dodac pozostale skladniki, zaczynajac od bardziej plynnych; nie dodajac rodzynek i skòrki: 4min /
"Ciasto" . Wyjac, dodac rodzynki i skòrke, wymieszac. Ciasto wlozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180°, do calkowitego upieczenia ( 40min, 1h, zalezy od piekarnika). Zostawic w piekarniku do ostygniecia.
Jesli ciasto za szybko sie piecze z wierzchu, przykryc papierem aluminiowym. Sprawdzac dlugim patyczkiem czy jest suche w srodku, czyli gotowe. Jest to tradycyjne, klasyczne wloskie panettone. Inne wersje moga byc wg gustòw- z kawaleczkami czekolady w srodku i z czekoladowa polewa; zwykle polukrowane i ozdobione platkami migdalowymi....
Wazne jest przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Wazne jest, by nie roslo w przeciagu. Wazne, by piekarnik byl nagrzany do wlasciwej temperatury, bo moze "siasc" w czasie pieczenia.
Porady
Panettone mozna przechowywac w foliowym woreczku ( takie przezroczyste, jak do prezentòw, np.). Trzyma sie przez ok. 1-1,5 miesiaca.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za mało drożdży, na tyle mąki dałabym 4-5 dag.
Smak rewelacja. Niestety słabo rośnie, nie wiem czy to nie przez to, że zaczyn robi się na zimno. Następny razem, zrobię zaczyn na 37 *C i zobaczymy.
Meg
aaa zapomniaąłm dodać że przez środek trochę opadła
upiekłam i ładnie wyrosła, choć muszę przyznać że wstawiłam do piekarnika do wyrośnięcia na jakas godzine (ok 50 stopni). bardzo dobra w smaku, polecam
Nie wiedziałam, że istnieją przepisy na takie babki! Muszę ją upiec
Meg
mi coś słabo wyrosła a wszystko robiłam wg przepisu
Dzieki dziewczyny
A foremke polecam
Raz kupiona, bedzie
Ja mam tutaj papierowe, wiec nie ma problemu, ale kto nie ma takiej mozliwosci...

Dziekuję za przepis
Bardzo lubię Panettone
Witam,
jakby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania foremkę silikonową do panettone/ colomba, nową, zapakowaną- otrzymałam dwie w prezencie więc jak coś to proszę o info,
a przepis Veronici, rewelacja!
do formy okràglej dopasujcie opaskè tekturowà wylozonà folià aluminowà i bèdzie wysoka forma.