3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wloskie tradycje - panettone (szybsza wersja)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

  • 500 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 150 gramów mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 150 gramów rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
  • aromat pomaranczowy
  • 2 jaja kurze
  • 10 gramów soli
  • 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlozyc 100g mleka, drozdze, 150g maki, 10g cukru: 1min / Dough mode. Zostawic w Closed lid do wyrosniecia na 30min. Rodzynki namoczyc w rhumie. Do Closed lid, gdzie uròsl nam zaczyn, dodac dodac pozostale skladniki, zaczynajac od bardziej plynnych; nie dodajac rodzynek i skòrki: 4min / Dough mode. Wyjac, dodac rodzynki i skòrke, wymieszac. Ciasto wlozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180°, do calkowitego upieczenia ( 40min, 1h, zalezy od piekarnika). Zostawic w piekarniku do ostygniecia.

    Jesli ciasto za szybko sie piecze z wierzchu, przykryc papierem aluminiowym. Sprawdzac dlugim patyczkiem czy jest suche w srodku, czyli gotowe. Jest to tradycyjne, klasyczne wloskie panettone. Inne wersje moga byc wg gustòw- z kawaleczkami czekolady w srodku i z czekoladowa polewa; zwykle polukrowane i ozdobione platkami migdalowymi....

    Wazne jest przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Wazne jest, by nie roslo w przeciagu. Wazne, by piekarnik byl nagrzany do wlasciwej temperatury, bo moze "siasc" w czasie pieczenia.

10
11

Porady

Panettone mozna przechowywac w foliowym woreczku ( takie przezroczyste, jak do prezentòw, np.). Trzyma sie przez ok. 1-1,5 miesiaca.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smak rewelacja. Niestety

    Zgłoszony przez Meg na grudnia 8, 2014 at 19:57.

    Smak rewelacja. Niestety słabo rośnie, nie wiem czy to nie przez to, że zaczyn robi się na zimno. Następny razem, zrobię zaczyn na 37 *C i zobaczymy.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aaa zapomniaąłm dodać że

    Zgłoszony przez eliwona na grudnia 5, 2014 at 13:10.

    aaa zapomniaąłm dodać że przez środek trochę opadła tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • upiekłam i ładnie wyrosła,

    Zgłoszony przez eliwona na grudnia 5, 2014 at 13:09.

    upiekłam i ładnie wyrosła, choć muszę przyznać że wstawiłam do piekarnika do wyrośnięcia  na jakas godzine (ok 50 stopni). bardzo dobra w smaku, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiedziałam, że istnieją

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 28, 2014 at 22:15.

    Nie wiedziałam, że istnieją przepisy na takie babki! Muszę ją upiectmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi coś słabo wyrosła a

    Zgłoszony przez eliwona na grudnia 3, 2013 at 20:24.

    mi coś słabo wyrosła a wszystko robiłam wg przepisu tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki dziewczyny :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 9, 2013 at 23:04.

    Dzieki dziewczyny Big Smile Big Smile Love Love   A foremke polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Raz kupiona, bedzie tmrc_emoticons.)  Ja mam tutaj papierowe, wiec nie ma problemu, ale kto nie ma takiej mozliwosci... tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję za przepis:) Bardzo

    Zgłoszony przez dorotka1983 na marca 1, 2013 at 15:05.

    Dziekuję za przepistmrc_emoticons.) Bardzo lubię Panettonetmrc_emoticons.) 

    Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jakby ktoś był

    Zgłoszony przez hewsonka na lutego 27, 2013 at 19:44.

    Witam,

    jakby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania foremkę silikonową do panettone/ colomba, nową, zapakowaną- otrzymałam dwie w prezencie więc jak coś to proszę o info,

    a przepis Veronici, rewelacja! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do formy okràglej dopasujcie

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 9, 2012 at 23:29.

    do formy okràglej dopasujcie opaskè tekturowà wylozonà folià aluminowà i bèdzie wysoka forma.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maka pszenna, choc najlepiej

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 21:31.

    Maka pszenna, choc najlepiej by bylo mieszac z maka MANITOBA, jesli znajdzie sie gdzies...  Foremke mam papierowa, bo tu sprzedaja, ale mozna ewentualnie zastapic normalna, tyle, ze ciut wyzsza. Jesli nie macie dziewczyny i takiej, to zrobicie w jakiej macie. Bedzie inna forma moze, ale smak zostanie Big Smile  Wersja "dluzsza", prawie na 100% jutro tmrc_emoticons.)  Choinka zrobiona, pierniczki tez Big Smile tmrc_emoticons.;)  I fakt, oplaci poswiecic czas na ten wypiek Big Smile  Im dluzszy czas wyrabiania, rosniecia, ...itd., tym lepsze i lzejsze do strawienia Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BAAAAAAAAAARDZO POLECAM,A

    Zgłoszony przez pancio na grudnia 8, 2012 at 16:37.

    BAAAAAAAAAARDZO POLECAM,A SZCZegòLNIE Tà DLUZSZà WERSJE ,KTòRA MA SIè UKAZAC WKRòTCE....NAPRAWDE WARTA POSWIèCAENIA WIèCEJ CZASU.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniczko, czy rodzaj mąki

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 8, 2012 at 13:58.

    Big Smile Veroniczko, czy rodzaj mąki jest tu obojętny? Skąd wziąć taką wysoką formę?Wydaje mi się , że Ty masz taką papierową?  Widziałam takie baby u nas w Makro, ale nigdy nie jadłam.  Czas więc sapróbować. Dzięki za oryginał .

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, cierpliwie poczekam

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 8, 2012 at 12:27.

    Love Dziękuję, cierpliwie poczekam tmrc_emoticons.)  Big Smile  na pirniczki i choinkę też  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie musisz zrobic i

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 12:02.

    Koniecznie musisz zrobic i dac mi znac, jak wyszlo Big Smile Big Smile Love Love  Dzis mam pierniczki do wykonania, choinke..... itd, wiec raczej nie zdaze, ale jutro od rana zaczne robic, wiec potem wrzuce przepis z checia Big Smile Big Smile  Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wow Veronica! Dziękuję za

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 8, 2012 at 11:58.

    Love Wow Veronica! Dziękuję za przepis, poczekam jeszcze na dłuższą wersję tmrc_emoticons.;)  i spróbuję zrobić na święta , super ! Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ;) :love:  Zawsze to zdrowsze

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 11:36.

    Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love  Zawsze to zdrowsze zrobione w domu Big Smile  I wieksza satysfakcja Big Smile  Grazynko, to wersja szybsza, wkròtce, moze jutro, wezme sie za wersje ta "dluzsza", troche wiecej bardzo pracochlonna, ale bardzo bardzo smaczna, to tez podam tmrc_emoticons.)  Dla tych, ktòrzy maja wiecej cierpliwosci i czasu tmrc_emoticons.;) Buziaczki Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko  wczoraj w Lidlu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2012 at 10:27.

    Veroniko  Cooking 7 wczoraj w Lidlu oglądałam włoskie kartoniki z babą Panettone i pomyślalam "Vercia napewno nam podeśle przepis" tmrc_emoticons.D Big Smile Długo nie czekałam tmrc_emoticons.D Big Smile Party Love Dziękuję i pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze