Składniki
1 kawałek/kawałki/kawałków
- 500 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 150 gramów mleka
- 25 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
- aromat pomaranczowy
- 2 jaja kurze
- 10 gramów soli
- 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 100g mleka, drozdze, 150g maki, 10g cukru: 1min / "Ciasto" . Zostawic w "Blokada naczynia miksującego" do wyrosniecia na 30min. Rodzynki namoczyc w rhumie. Do "Blokada naczynia miksującego" , gdzie uròsl nam zaczyn, dodac dodac pozostale skladniki, zaczynajac od bardziej plynnych; nie dodajac rodzynek i skòrki: 4min / "Ciasto" . Wyjac, dodac rodzynki i skòrke, wymieszac. Ciasto wlozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180°, do calkowitego upieczenia ( 40min, 1h, zalezy od piekarnika). Zostawic w piekarniku do ostygniecia.
Jesli ciasto za szybko sie piecze z wierzchu, przykryc papierem aluminiowym. Sprawdzac dlugim patyczkiem czy jest suche w srodku, czyli gotowe. Jest to tradycyjne, klasyczne wloskie panettone. Inne wersje moga byc wg gustòw- z kawaleczkami czekolady w srodku i z czekoladowa polewa; zwykle polukrowane i ozdobione platkami migdalowymi....
Wazne jest przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Wazne jest, by nie roslo w przeciagu. Wazne, by piekarnik byl nagrzany do wlasciwej temperatury, bo moze "siasc" w czasie pieczenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Panettone mozna przechowywac w foliowym woreczku ( takie przezroczyste, jak do prezentòw, np.). Trzyma sie przez ok. 1-1,5 miesiaca.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZa mało drożdży, na tyle mąki dałabym 4-5...
Za mało drożdży, na tyle mąki dałabym 4-5 dag.
Smak rewelacja. Niestety
Smak rewelacja. Niestety słabo rośnie, nie wiem czy to nie przez to, że zaczyn robi się na zimno. Następny razem, zrobię zaczyn na 37 *C i zobaczymy.
Meg
aaa zapomniaąłm dodać że
aaa zapomniaąłm dodać że przez środek trochę opadła
upiekłam i ładnie wyrosła,
upiekłam i ładnie wyrosła, choć muszę przyznać że wstawiłam do piekarnika do wyrośnięcia na jakas godzine (ok 50 stopni). bardzo dobra w smaku, polecam
Nie wiedziałam, że istnieją
Nie wiedziałam, że istnieją przepisy na takie babki! Muszę ją upiec
Meg
mi coś słabo wyrosła a
mi coś słabo wyrosła a wszystko robiłam wg przepisu
Dzieki dziewczyny :bigsmile:
Dzieki dziewczyny A foremke polecam Raz kupiona, bedzie Ja mam tutaj papierowe, wiec nie ma problemu, ale kto nie ma takiej mozliwosci...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziekuję za przepis:) Bardzo
Dziekuję za przepis Bardzo lubię Panettone
Dorota
Witam, jakby ktoś był
Witam,
jakby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania foremkę silikonową do panettone/ colomba, nową, zapakowaną- otrzymałam dwie w prezencie więc jak coś to proszę o info,
a przepis Veronici, rewelacja!
do formy okràglej dopasujcie
do formy okràglej dopasujcie opaskè tekturowà wylozonà folià aluminowà i bèdzie wysoka forma.
Maka pszenna, choc najlepiej
Maka pszenna, choc najlepiej by bylo mieszac z maka MANITOBA, jesli znajdzie sie gdzies... Foremke mam papierowa, bo tu sprzedaja, ale mozna ewentualnie zastapic normalna, tyle, ze ciut wyzsza. Jesli nie macie dziewczyny i takiej, to zrobicie w jakiej macie. Bedzie inna forma moze, ale smak zostanie Wersja "dluzsza", prawie na 100% jutro Choinka zrobiona, pierniczki tez I fakt, oplaci poswiecic czas na ten wypiek Im dluzszy czas wyrabiania, rosniecia, ...itd., tym lepsze i lzejsze do strawienia
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
BAAAAAAAAAARDZO POLECAM,A
BAAAAAAAAAARDZO POLECAM,A SZCZegòLNIE Tà DLUZSZà WERSJE ,KTòRA MA SIè UKAZAC WKRòTCE....NAPRAWDE WARTA POSWIèCAENIA WIèCEJ CZASU.
Veroniczko, czy rodzaj mąki
Veroniczko, czy rodzaj mąki jest tu obojętny? Skąd wziąć taką wysoką formę?Wydaje mi się , że Ty masz taką papierową? Widziałam takie baby u nas w Makro, ale nigdy nie jadłam. Czas więc sapróbować. Dzięki za oryginał .
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuję, cierpliwie poczekam
Dziękuję, cierpliwie poczekam na pirniczki i choinkę też
Koniecznie musisz zrobic i
Koniecznie musisz zrobic i dac mi znac, jak wyszlo Dzis mam pierniczki do wykonania, choinke..... itd, wiec raczej nie zdaze, ale jutro od rana zaczne robic, wiec potem wrzuce przepis z checia
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wow Veronica! Dziękuję za
Wow Veronica! Dziękuję za przepis, poczekam jeszcze na dłuższą wersję i spróbuję zrobić na święta , super ! Pozdrawiam!
;) :love: Zawsze to zdrowsze
Zawsze to zdrowsze zrobione w domu I wieksza satysfakcja Grazynko, to wersja szybsza, wkròtce, moze jutro, wezme sie za wersje ta "dluzsza", troche wiecej bardzo pracochlonna, ale bardzo bardzo smaczna, to tez podam Dla tych, ktòrzy maja wiecej cierpliwosci i czasu Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko wczoraj w Lidlu
Veroniko wczoraj w Lidlu oglądałam włoskie kartoniki z babą Panettone i pomyślalam "Vercia napewno nam podeśle przepis" Długo nie czekałam Dziękuję i pozdrawiam