3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wilgotne ciasto cytrynowe z mzawka :)


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Cytrynowa mzawka

  • 50 g soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 150 g masla miękiego
  • 170 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 2 jajka
  • 175 g cukru
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta:
  1.  

     

     

    1.      Rozgrzac piekarnik do 180 st C. Natluscic foremke 20cmx30cm .

    2.      Zalozyc motylek. Dodac jajka i cukier 1min/obroty4 . Przy pomocy kopystki zebrac produkty ze scianek naczynia miskujacego i ponownie ustawic 1min/obroty4.

    3.      Wyciagnac motylek. Dodac Miekkie maslo i skorke z cytryny i miksowac 10sec/obroty3.

    4.      Dodac make, mleko i sol - miksowac 3sec/obroty5. Zebrac kopystka ze scianek naczynia miksujacego i ponownie 3sec/obroty5. 

    5.      Przelozyc ciasto do przygotowanej foremki i piec 25-30 min (az sie nie zarumieni na zloto)

     

    Cytrynowa mzawka :

    1.      Umyc naczynie miksujace i dobrze wysuszyc. Dodac sok z cytryny i cukier puder  5min/120stC/obroty2

     

    2.      Przy uzyciu wykalaczki nakluc gorace ciasto. Polac cale ciasto cytrynowa mzawka i pozwolic na wchloniecie sie plynu przed pokrojeniem.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Uwaga ! Nie miksowac ciasta zbyt dlugo !


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    Zgłoszony przez Bashira2 na listopada 11, 2017 at 15:49.

    Czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszło pysznie!

    Zgłoszony przez Kasieńka70 na sierpnia 22, 2017 at 19:40.

    wyszło pysznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciesze sie ze smakowalo.. fajny pomysl z...

    Zgłoszony przez ania1986 na października 22, 2016 at 16:02.

    ciesze sie ze smakowalo.. fajny pomysl z pomarancza tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ciasto według tego

    Zgłoszony przez wisienka16-08 na października 9, 2016 at 12:50.

    Robiłam ciasto według tego przepisu i jest super pyszne !!! Takie wilgotne, świeże, orzeźwiające tmrc_emoticons.)

    Kolejnego dnia zrobiłam w ten sam sposób ciasto pomarańczowe, jednakże dodając sok z pomarańczy- mżawka nie wymaga już dosładzania, lub trzeba je znacznie ograniczyć (w zależnosci od rodzaju pomarańczy).

    GORĄCO POLECAM I BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ZAMIESZCZENIE PRZEPISU !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze