thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 01/21/16
zmieniono dnia: 01/27/16

Składniki

Nadzienie

  • 300 g konfitury morelowej

Czekoladowa polewa

  • 100 gramów śmietany 30%
  • 130 gramów gorzkiej czekolady

Ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżek cukru wanilinowego
  • 150 g Miękkiego masła, pokrojonego w kawałki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szczypty soli
  • 5 jajek
  • 130 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Nadzienie
  1. Do czystego naczynia miksującego włożyć konfiturę morelową, podgrzać 2 min/90°C/ obr 1. Jeśli w konfiturze znajdują siękawałki owoców, zmiksować 10s/obr. 8

    9. Przekroić biszkopt poziomo, tak aby utworzyć dwie warstwy. Pierwszą z nich posmarować około 1/3 konfitury morelowej, ułożyć naniej dugą warst ciasta. Całe ciasto posmarować pozostałą konfiturą. Odstawić na 10 min, aby konfitura stężała.

    10. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 7, kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.

    11. Dodać śmietnę, podgrzać 4-6 min/50°C/obr. 1

    12. Polewę czekoladową rozprowadzić równomirnie na wierzchu i bokach ciasta. Aby polewa dobrze stężała, tort włożyć do lodówki.

  2. Ciasto
  3. 1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10, przełożyć do innego naczynia.

    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C

    3. Nałożyć motylek. Rozbić jajka, oddzielić białka, z solą ubić w naczyniu miksującym 4min/ obr.3 aż piana będzie sztywna. Zdjąć motylek, przełożyć pianę do innego naczynia.

    4. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr. 7 kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.

    5. Dodać masło, podgrzać 5 min/50°C/ obr. 1

    6. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszać 10s/obr. 3

    7. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/ obr.3. Otrzymaną masę czekoladową delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (26cm), piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy, odłożyć aby całkowicie ostygło.

     

     

Porady

Można podawać z bitą śmietaną.

Jeśli czekolada ma ponad 50% zawartości kakao, należy dodać ok. 30 % śmietany więcej niż podano w przepisie, żeby polewa miałą kremową konsystencję.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiedeński Tort czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: