3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Warkocz drożdżowy :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki

nadzienie:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g ciasteczek amaretti
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.

    Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.

    Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.

    W tym czasie myjemy naczynie i wkładamy ciasteczka i rozdrabniamy 10 sek, obr.4, dodajemy serek ricotta i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3.

    Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, odcinamy kawałek ciasta z dwóch stron (dosłownie końcówki), nastepnie nalezy przekroić rulon posrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warczocz, odcięte kawałki ciasta umieszczamy na końcu i na poczatku. Tak przygotowany warkocz przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

    Ja zrobiłam dwa warczocze - jeden z ciasteczkami amaretti, drugi z ciasteczkami korzennymi owsianymi, mozna go zrobić z nutellą, twarożkiem z rodzynkami, dżemem, kto jak lubi. Warkocz długo trzyma swiezość.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Musze koniecznie wyprobowac ten przepis wink

    Zgłoszony przez Leonek2013 na czerwca 24, 2017 at 19:53.

    Musze koniecznie wyprobowac ten przepis Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypiek wyszed olbrzymi Bardzo smaczny Nie miaem...

    Zgłoszony przez GusGus na maja 18, 2017 at 20:15.

    Wypiek wyszedł olbrzymi. Bardzo smaczny. Nie miałem tych przepisowych ciasteczek więc do zmielenia poszły herbatniki, ser ricoota i 50ml likieru amarettto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Drożdżówka pyszna ...

    Zgłoszony przez Aniajaz na stycznia 8, 2017 at 20:58.

    Świetny przepis! Drożdżówka pyszna tmrc_emoticons.) zamiast sugerowanych ciasteczek - dodałam Admiralki z Lidla ( takie miałam) i wyszło przepysznie tmrc_emoticons.) dziekuje!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj bardzo dziekuję za

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 8, 2013 at 21:20.

    Witaj tmrc_emoticons.D bardzo dziekuję za komentarz tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D cieszę się, że ciacho smakowało tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne. Urozmaicenie dla

    Zgłoszony przez AN1975 na kwietnia 5, 2013 at 08:32.

    Przepyszne. Urozmaicenie dla pożeraczy ciasta drożdzowego.Big Smile Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj Grazynko czuję ten zapach

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 16, 2013 at 21:05.

    Oj Grazynko czuję ten zapach u mnie w domku tmrc_emoticons.D mam nadzieję, że będzie smakował tmrc_emoticons.D pozdrawiam i zyczę również miłego wieczorku tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko w piekarniku piecze

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 16, 2013 at 20:49.

    Cooking 7 Marzenko w piekarniku piecze się warkocz i "wianek",a zapach roznosi się po całym mieszkaniu tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D Big Smile Miłego wieczorku Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To miłego miętoszenia ciasta

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 16, 2013 at 20:38.

    To miłego miętoszenia ciasta Ci zycze kochana tmrc_emoticons.D ciacho jest pyyyyszne tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D pozdrowionka Love

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dobrze pòjdzie, to jutro

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 15, 2013 at 20:38.

    Jak dobrze pòjdzie, to jutro bede "mietosic" ciasto Big Smile Big Smile  Sposòb skladania mam podobny, tylko zaplatam w wieniec, wyglada pieknie Big Smile  A z ricotta i amaretti robilam wiele razy tarta, wiec ciasto musi byc wspaniale tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Narobilas mi smaku tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę bardzo Elu zrób,

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 15, 2013 at 16:35.

    Proszę bardzo Elu tmrc_emoticons.D zrób, napewno Ci będzie smakowało tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D pozdrowionka tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko, dzięki za przepis 

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 15, 2013 at 08:26.

    Marzenko, dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Bardzo lubię drożdżowe ciasto a to zrobię w piątek i w sobotę pojedzie ze mną do Łodzi  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbuj Grażynko, warto, smak

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 14, 2013 at 20:39.

    tmrc_emoticons.D Spróbuj Grażynko, warto, smak rewelacyjny tmrc_emoticons.D dziękuję za komentarz tmrc_emoticons.D pozdrawiam kochana Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 14, 2013 at 20:10.

    Cooking 7Przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.D Big Smile Dzisiaj pieklam ciasto drożdżowe,więc warkocz musi troszeczkę poczekać tmrc_emoticons.;)   Party Love  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze