Składniki
ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 90 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 80 g mąki
nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 1 łyżka cukru
- 120 g ciasteczek amaretti
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie myjemy naczynie i wkładamy ciasteczka i rozdrabniamy 10 sek, obr.4, dodajemy serek ricotta i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, odcinamy kawałek ciasta z dwóch stron (dosłownie końcówki), nastepnie nalezy przekroić rulon posrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warczocz, odcięte kawałki ciasta umieszczamy na końcu i na poczatku. Tak przygotowany warkocz przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Smacznego
Ja zrobiłam dwa warczocze - jeden z ciasteczkami amaretti, drugi z ciasteczkami korzennymi owsianymi, mozna go zrobić z nutellą, twarożkiem z rodzynkami, dżemem, kto jak lubi. Warkocz długo trzyma swiezość.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMusze koniecznie wyprobowac ten przepis wink
Musze koniecznie wyprobowac ten przepis
Wypiek wyszed olbrzymi Bardzo smaczny Nie miaem...
Wypiek wyszedł olbrzymi. Bardzo smaczny. Nie miałem tych przepisowych ciasteczek więc do zmielenia poszły herbatniki, ser ricoota i 50ml likieru amarettto.
Świetny przepis! Drożdżówka pyszna ...
Świetny przepis! Drożdżówka pyszna zamiast sugerowanych ciasteczek - dodałam Admiralki z Lidla ( takie miałam) i wyszło przepysznie dziekuje!
Witaj bardzo dziekuję za
Witaj bardzo dziekuję za komentarz cieszę się, że ciacho smakowało pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepyszne. Urozmaicenie dla
Przepyszne. Urozmaicenie dla pożeraczy ciasta drożdzowego.
Oj Grazynko czuję ten zapach
Oj Grazynko czuję ten zapach u mnie w domku mam nadzieję, że będzie smakował pozdrawiam i zyczę również miłego wieczorku
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko w piekarniku piecze
Marzenko w piekarniku piecze się warkocz i "wianek",a zapach roznosi się po całym mieszkaniu Miłego wieczorku
To miłego miętoszenia ciasta
To miłego miętoszenia ciasta Ci zycze kochana ciacho jest pyyyyszne polecam pozdrowionka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jak dobrze pòjdzie, to jutro
Jak dobrze pòjdzie, to jutro bede "mietosic" ciasto Sposòb skladania mam podobny, tylko zaplatam w wieniec, wyglada pieknie A z ricotta i amaretti robilam wiele razy tarta, wiec ciasto musi byc wspaniale Narobilas mi smaku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Proszę bardzo Elu zrób,
Proszę bardzo Elu zrób, napewno Ci będzie smakowało pozdrowionka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, dzięki za przepis
Marzenko, dzięki za przepis Bardzo lubię drożdżowe ciasto a to zrobię w piątek i w sobotę pojedzie ze mną do Łodzi
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Spróbuj Grażynko, warto, smak
Spróbuj Grażynko, warto, smak rewelacyjny dziękuję za komentarz pozdrawiam kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepis dodałam do
Przepis dodałam do wypróbowania Dzisiaj pieklam ciasto drożdżowe,więc warkocz musi troszeczkę poczekać