
Składniki
CIASTO
- 250 g mleka pełnotłustego
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g masła miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
NADZIENIE
- 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl.mleka
- 1 najlepiej biały budyń
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże, 50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2
2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/
"Ciasto"
3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy 3 min/37st.C/obr.2
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt około 40 x 45cm
Ja nie mam zdjęć ale wyglądaą równie rewelacyjnie
CIASTA
Porady
Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i delikatny posmak cynamonu extra
wyglądają smakowicie zrbie dzisiaj pozdrwaiam!!

Haniu - a gdzie cynamon?
Przecież to bułeczki "cynamonowe"

Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Teraz jest ok
Dzieki

Haniu, faktycznie, jest troche niezbyt jasna sprawa budyniu
Czy go rozrobic na surowo w szklance mleka, czy najpierw go ugotowac w szklance mleka, a potem dodac do reszty ?
Haniu nie bardzo rozumiem co zrobić z białym budyniem? Pozdrawiam serdecznie