3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant SZWEDZKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 250 g mleka pełnotłustego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 50 g masła miękkiego
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

NADZIENIE

  • 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl.mleka
  • 1 najlepiej biały budyń
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dajemy mleko, droże,  50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2

    2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/Ciasto

    3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy    3 min/37st.C/obr.2

    4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy  na prostokąt około 40 x 45cm

     

  2. 5Jabłka lekko rozprużamy w trzech łyżkach wody i z cukrami,dodajemy budyń rozrobiony w szklance mleka,studzimy do zupełnego zimna,potem rolujemy zaczynając od szerszej strony.  Zrolowane ciasto kroimy na kawałki grubości około 2 cm i układamy na blachę.

     

  3. 6. Wyrosnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem perlistym

    7. Rozgrzewamy piekarnik do 200st.C , wkładamy blachę z bułeczkami na środkową półkę i pieczemy 15-20min,  do uzyskania złocistego koloru

  4. Ja nie mam zdjęć ale wyglądaą równie rewelacyjnie

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która  uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i...

    Zgłoszony przez Annarel na października 29, 2016 at 17:37.

    Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i delikatny posmak cynamonu extra Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądają smakowicie zrbie

    Zgłoszony przez jadziusia102 na sierpnia 2, 2016 at 07:34.

    wyglądają smakowicie zrbie dzisiaj pozdrwaiam!! tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :Dhttp://www.przepisownia.pl/

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 26, 2013 at 18:07.

    tmrc_emoticons.Dhttp://www.przepisownia.pl/przepisy/szwedzkie-bu%C5%82eczki-cynamonowe/444376 to link do orginalnego przepisu Gabi

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu - a gdzie cynamon?

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 26, 2013 at 17:50.

    Haniu - a gdzie cynamon? Big Smile  Przecież to bułeczki "cynamonowe" Big Smile Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Teraz jest ok ;)  Dzieki

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 15, 2012 at 21:54.

    Teraz jest ok Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Dzieki Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DDziewczyny budyń trzeba

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 15, 2012 at 21:47.

    tmrc_emoticons.DDziewczyny budyń trzeba rozrobić i ugotować wjednej szklance mleka i wymieszać z jabłkami iwystudzić.Budyń musi być bardzo gęsty.Myślę że rozwiałam wątpliwości .Pozdrawiam tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, faktycznie, jest

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 14, 2012 at 11:19.

    Haniu, faktycznie, jest troche niezbyt jasna sprawa budyniu tmrc_emoticons.)  Czy go rozrobic na surowo w szklance mleka, czy najpierw go ugotowac w szklance mleka, a potem dodac do reszty ? tmrc_emoticons.) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu nie bardzo rozumiem co

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 14, 2012 at 10:31.

    Haniu nie bardzo rozumiem co zrobić z białym budyniem? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze