3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant SZWEDZKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 250 g mleka pełnotłustego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 50 g masła miękkiego
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

NADZIENIE

  • 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl.mleka
  • 1 najlepiej biały budyń
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Do Closed lid dajemy mleko, droże,  50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2

    2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/Dough mode

    3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy    3 min/37st.C/obr.2

    4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy  na prostokąt około 40 x 45cm

     

  2. 5Jabłka lekko rozprużamy w trzech łyżkach wody i z cukrami,dodajemy budyń rozrobiony w szklance mleka,studzimy do zupełnego zimna,potem rolujemy zaczynając od szerszej strony.  Zrolowane ciasto kroimy na kawałki grubości około 2 cm i układamy na blachę.

     

  3. 6. Wyrosnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem perlistym

    7. Rozgrzewamy piekarnik do 200st.C , wkładamy blachę z bułeczkami na środkową półkę i pieczemy 15-20min,  do uzyskania złocistego koloru

  4. Ja nie mam zdjęć ale wyglądaą równie rewelacyjnie

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która  uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i...

    Zgłoszony przez Annarel na października 29, 2016 at 17:37.

    Zrobiłam są przepyszne ciasto idealne i delikatny posmak cynamonu extra Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądają smakowicie zrbie

    Zgłoszony przez jadziusia102 na sierpnia 2, 2016 at 07:34.

    wyglądają smakowicie zrbie dzisiaj pozdrwaiam!! tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :Dhttp://www.przepisownia.pl/

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 26, 2013 at 18:07.

    tmrc_emoticons.Dhttp://www.przepisownia.pl/przepisy/szwedzkie-bu%C5%82eczki-cynamonowe/444376 to link do orginalnego przepisu Gabi

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu - a gdzie cynamon?

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 26, 2013 at 17:50.

    Haniu - a gdzie cynamon? Big Smile  Przecież to bułeczki "cynamonowe" Big Smile Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Teraz jest ok ;)  Dzieki

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 15, 2012 at 21:54.

    Teraz jest ok Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Dzieki Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DDziewczyny budyń trzeba

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 15, 2012 at 21:47.

    tmrc_emoticons.DDziewczyny budyń trzeba rozrobić i ugotować wjednej szklance mleka i wymieszać z jabłkami iwystudzić.Budyń musi być bardzo gęsty.Myślę że rozwiałam wątpliwości .Pozdrawiam tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, faktycznie, jest

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 14, 2012 at 11:19.

    Haniu, faktycznie, jest troche niezbyt jasna sprawa budyniu tmrc_emoticons.)  Czy go rozrobic na surowo w szklance mleka, czy najpierw go ugotowac w szklance mleka, a potem dodac do reszty ? tmrc_emoticons.) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu nie bardzo rozumiem co

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 14, 2012 at 10:31.

    Haniu nie bardzo rozumiem co zrobić z białym budyniem? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze