3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Sernik Królewski


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Kruche Ciasto

  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 gramy budyń waniliowy, w proszku

Masa Serowa

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1000 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 6
    4h 35min
    Czas całkowity 4h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kruche Ciasto
  1. Do suchego naczynia miksującego dodać cukier, zmielić 15 sek/obr.10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sek/obr.5. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 5 cm. kawałki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 360 g ciasta, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Rodrobnione ciasto rozsypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Masa Serowa
  7. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.Założyć Motylek [color=#113c2b; font-family: Arial, Tahoma, Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px]Do suchego naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.[/color]
  8. Do suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń w proszku, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7. Masę serową ostrożnie dodać do naczynia w którym znajduję się wcześniej ubita piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześnie ciastem
  9. Piec 60 - 65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godz. następnie wyjąć blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do przepisu zaleca się użycia tradycyjnego twarogu typu klinek lub krajanka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy