3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Sernik Królewski


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Kruche Ciasto

  • 130 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Serowa

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1000 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 Opakowanie budyniu, Wanilinowy
  • 6
    5h 40min
    Czas całkowity 4h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kruche Ciasto
  1. Do suchego naczynia miksującego dodać cukier, zmielić 15 sek/obr.10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Do naczynia wlać białka z 4 jaj plus szczypte soli, ubic..Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sek/obr.5. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 5 cm. kawałki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 360 g ciasta, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Rodrobnione ciasto rozsypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Masa Serowa
  7. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek
  8. Założyć Motylek. Do suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7. Masę serową ostrożnie dodać do naczynia w którym znajduję się wcześniej ubita piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześnie ciastem
  9. Piec 60 - 65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godz. następnie wyjąć blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  10. Sernik Królewski podawać jako deser.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do przepisu zaleca się użycia tradycyjnego twarogu typu klinek lub krajanka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy