Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 800 g mleka 2%
  • 60 g cukru, czyli 6 łyżek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, na 0,5 l mleka
  • 500 g owoców, np. śliwek lub jabłek
  • Składniki, MASA Z OWOCAMI
  • 40 g kakao ciemne
  • dwie szczypty soli
  • Składniki, CIASTO
  • 200 g zimnej margaryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do termomix'a  włożyć kawałki margaryny i rozdrobnić 4s/obr.7,

    2. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" ,

     

    3. Wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki zespoić i podzielić  na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3,

     

    4. 1/3 włożyć do zamrażalki a pozostałą wyłożyć blachę kwadratową lub okrągłą (wysmarowaną margaryną)  - można sobie pomóc małym wałeczkiem - idzie bardzo sprytnie,

     

    5. Przygotować owoce ( obrać/pokroić ),

     

    6. Nagrzać piekarnik  do temperatury 180*C,

     

    7. Owoce wyłożyć na półkruchy spód, można posywać cynamonem

     

    8. Ugotować budyń i wyłożyć na przygotowany spód z owocami

     

    9. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce (grube oczka) posypując przygotowane ciasto,

     

    10. Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant kakaowe ciasto półkruche z budyniem i owocami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?