3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Jagodzianki.


Wydrukuj:
4

Składniki

45 porcja/porcje/porcji

Jagodzianki.

  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 90 g masło, niesolone
  • 60 g smalcu
  • 30 g oleju
  • 150 g cukru trzcinowego, dodatkowo cukier do jagód
  • 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru wykonanego w TM
  • 60 g drożdży świeżych
  • 180 g mleka bez laktozy, lub innego
  • 560 g mąki orkiszowej
  • 1-2 szczypty soli, drobnej
  • 500 g jagód, świeżych lub mrożonych
  • maka ziemniaczana
  • 1 jajko do posmarowania jagodzianek
  • kruszonka

  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto.
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy po kolei: jajka + żółtka + masło + smalec + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzewamy czas 4 min./ tem.50 st.C/ obr.4

    2. Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy czas 3 min./interwał.

    3. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.

    4. Ciasto wyjąć i rozwałkować na stolnicy grubość 2-3 cm.
    Wykroić krążki ok.45 szt. szklanką lub przyrządem do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm.

    5. Każdy krążek uformować i nakładać jagody i 1/2 łyżeczki cukru. Zlepić ciasto w ulubiony kształt.

    6. Gotowe jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

    7. Wstawić do nagrzanego /do 160 st.C/ piekarnika i piec 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bułeczki wychodzą malutkie, dlatego są bardziej pracochłonne niż duże jagodzianki.
Przepis możnz wykonać w TM5


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy