thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki, pszenna
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 250 g margaryny

Masa I

  • 500 g sera białego mielonego, można zmielić w termomix
  • 3 zòltka
  • 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 5 łyżeczek cukru
  • 125 g margaryny
  • 125 g mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej, lub budyń

Masa II

  • 1000 g jabłek, obranych, wydrożonych pokrojonych w ćwiartki
  • 125 g cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Polewa

  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie ciasta
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier , margaryna wymieszać 20s/obr.5

    2. Dodać mąkę i proszek wyrabiać 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    3. Ciasto podzielić na 3 równe części . Piec każdą w blaszcze 26x30 w temp. 180 do 25 min w zależnosci od piekarnika ciasto musi być trochę rumiane.

    4. Wszystkie składniki na masę I włożyć do naczynia miksującego podgrzewać 8min/90c/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.3


    5. Gorącą masę wlać na placek upieczony i przykryć drugim upieczonym.

    6. Do naczynia misującego włozyć połowę obranych jabłek , rozdrobnić 4-5s/obr.4  przełozyć do innego naczynia . Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób .

    7.  Założyć motylek . Do naczynia miksujacego włożyć całość rozdrobnionych jabłek . Dodać cukier i galaretkę , poddusić 10min/80C/obr.2

    8. Gorącą masę II wlać na drugi placek  i przykryć trzecim

    9. Do naczynia miksującego włożyć wszytkie składniki na polewę zagotować  6min 30s /100c/obr.2 polać  trzeci placek

    10. Ciasto po wystygnięciu wstalić do lodówki najlepiej smakuje na drugi dzień.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Delicja jabłkowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 28, 2016 at 07:08
    5.0

    Pyszny. Rewelacja. Dałam więcej jabłek i 1.5 galsretki agrestowej. Myślałam, że nic z niego nie będzie bo jabłka miały dużo soku i ciasto bardzo namokło i się pofałdowało po wierzchu. Dlatego dodałam brzoskwinie z puszki i zalałam 2 brzoskwiniowymi galatetkami rozpuszczonymi w 0.5l wody. Smak- pyszności. Nie za słodki. Wygląd - bardzo elegancki. Ciasto wysokie