- TM 31
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki, pszenna
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 250 g margaryny
Masa I
- 500 g sera białego mielonego, można zmielić w termomix
- 3 zòltka
- 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
- 5 łyżeczek cukru
- 125 g margaryny
- 125 g mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej, lub budyń
Masa II
- 1000 g jabłek, obranych, wydrożonych pokrojonych w ćwiartki
- 125 g cukru
- 1 galaretka agrestowa
Polewa
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier , margaryna wymieszać 20s/obr.5
2. Dodać mąkę i proszek wyrabiać 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
3. Ciasto podzielić na 3 równe części . Piec każdą w blaszcze 26x30 w temp. 180 do 25 min w zależnosci od piekarnika ciasto musi być trochę rumiane.
4. Wszystkie składniki na masę I włożyć do naczynia miksującego podgrzewać 8min/90c/"Brak obrotów wstecznych" /obr.3
5. Gorącą masę wlać na placek upieczony i przykryć drugim upieczonym.6. Do naczynia misującego włozyć połowę obranych jabłek , rozdrobnić 4-5s/obr.4 przełozyć do innego naczynia . Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób .
7. Założyć motylek . Do naczynia miksujacego włożyć całość rozdrobnionych jabłek . Dodać cukier i galaretkę , poddusić 10min/80C/obr.2
8. Gorącą masę II wlać na drugi placek i przykryć trzecim
9. Do naczynia miksującego włożyć wszytkie składniki na polewę zagotować 6min 30s /100c/obr.2 polać trzeci placek
10. Ciasto po wystygnięciu wstalić do lodówki najlepiej smakuje na drugi dzień.
przygotowanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny. Rewelacja. Dałam więcej jabłek i 1.5 galsretki agrestowej. Myślałam, że nic z niego nie będzie bo jabłka miały dużo soku i ciasto bardzo namokło i się pofałdowało po wierzchu. Dlatego dodałam brzoskwinie z puszki i zalałam 2 brzoskwiniowymi galatetkami rozpuszczonymi w 0.5l wody. Smak- pyszności. Nie za słodki. Wygląd - bardzo elegancki. Ciasto wysokie