3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant CIASTO KRUCHE BŁYSKAWICZNE /SZARLOTKA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO - WIERZCH

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 70 g cukru zwykłego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • jabłka lub śliwki (lub jabłka prażone z cukrem i cynamonem)

CIASTO - SPÓD

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru zwykłego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C

    Składniki na "spód" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6.

    To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na standardową blachę i lekko uklepać.

    Na cieście ułożyć owoce (jabłka lub śliwki).

    Składniki na "wierzch" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6.
    To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na owoce i lekko uklepać.

    Piec ok 45 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1) Zamiast owoców można użyć dżemu śliwkowego lub jabłek prażonych z cukrem i cynamonem, własnych lub gotowych (duży słoik).2) Pozostałe z jajek białka można ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na owoce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy