thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

CIASTO - WIERZCH

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 70 g cukru zwykłego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • jabłka lub śliwki (lub jabłka prażone z cukrem i cynamonem)

CIASTO - SPÓD

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru zwykłego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C

    Składniki na "spód" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6.

    To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na standardową blachę i lekko uklepać.

    Na cieście ułożyć owoce (jabłka lub śliwki).

    Składniki na "wierzch" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6.
    To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na owoce i lekko uklepać.

    Piec ok 45 min.

Porady

1) Zamiast owoców można użyć dżemu śliwkowego lub jabłek prażonych z cukrem i cynamonem, własnych lub gotowych (duży słoik).2) Pozostałe z jajek białka można ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na owoce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant CIASTO KRUCHE BŁYSKAWICZNE /SZARLOTKA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?