3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 g masła, niesolonego
  • 50 g oleju
  • 120 g cukru, może być trzcinowy, lub ksylitol
  • 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 40 g drożdże świeże
  • 150 g mleka bez laktozy, lub innego
  • 560 g mąki tortowej orkiszowej białej
  • 1 łyżeczki soli, drobnej

KRUSZONKA

  • 100 g mąki orkiszowe
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła, niesolonego
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. KRUSZONKA
    Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6.
    Przełożyć do innego naczynia.

    CIASTO.
    1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć po kolei: jajka+ żółtka + masło + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzwać 4 min/ 50 st.C/ obr.4
    2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/Ciasto
    3. Ciasto wyłożyć na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    4. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko białkiem i posypać kruszonką.
    5. Wstawić do zimnego piekarnika.
    6. Piec 30 min/ 100 st.C, a następnie 25 min/ 160 st.C
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mleko można zastąpić maślanką - będzie bardziej wilgotne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasta nie pozostawiać do wyrośnięcia?

    Zgłoszony przez Ala21 na marca 17, 2018 at 14:21.

    Ciasta nie pozostawiać do wyrośnięcia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna drożdżówka . Nie miałam mąki...

    Zgłoszony przez DOLKA na lutego 18, 2018 at 12:22.

    Przepyszna drożdżówka Smile . Nie miałam mąki orkiszowej więć zamieniłam na tortową a olej na kokosowy. Użyłam blaszki do pieczenia o wymiarach 28x24 cm .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakich wymiarów jest ta blacha i czy mąkę...

    Zgłoszony przez DOLKA na lutego 10, 2018 at 17:26.

    Jakich wymiarów jest ta blacha i czy mąkę orkiszową mogę zastąpć tortową zwykłą? Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze