Składniki
Masa śmietanowa
- 2 łyżki żelatyny
 - 600 g śmietany kremówki
 - 50 g cukru pudru
 
Lukier - poncz
- 100 g cukru pudru
 - 1 cytryna, sok
 - sok z obranych grejpfutów
 - 250 g wody
 
Ciasto
- 100 g mąki
 - szczypta soli
 - 200 g cukru
 - 5 jajek
 - 30 g kakao
 - 6 różowych grejpfrutów
 - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 czekolada mleczna
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 3 min/obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.2. Założyć motylek. W
"Blokada naczynia miksującego"  urzeć żółtka z 150 g cukru do momentu otrzymania jednolitej puszystej konystencji obr.3-4. Następnie zmniejszyć obroty na poz. 
"Mieszanie"  i stopniowo dodawać wcześniej ubitą pianę z białek oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatną, jednolitą konsystencję przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy/blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez ok. 25 min.3. Grejpfruty obrać, usuwając z nich białą skórę. Podzielić na cząstki, zebrać sok. Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć wodę (250 g), cukier, sok z cytryny, sok z grejpfrutów. Zagotować 4 min./60 st.C/obr.1-2. Przełożyć do innego naczynia. Przestudzić.4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Ostudzić. Założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego"  wlać śmietanę i wsypać cukier, ubijać ok. 1 min./poz.3-4. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę.5. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozłożyć cząstki grejpfruta i zalać ciepłym lukrem. 3/4 ubitej śmietany umieścić na cząstkach grejpfruta i przykryć drugim blatem ciasta. Ten blat również nasączyć pozostałym lukrem. Wierzch posmarować reszą śmietany i ozdobić wiórkami czekoladowymi (z wcześniej przygotowanej czekolady). Ewentualnie przyozdobić według własnych upodobań smakowych i inwencji twórczych.
SMACZNEGO



Tort z grejpfrutami
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze