thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/11/13
zmieniono dnia: 28/11/13

Składniki

Masa śmietanowa

  • 2 łyżki żelatyny
  • 600 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru

Lukier - poncz

  • 100 g cukru pudru
  • 1 cytryna, sok
  • sok z obranych grejpfutów
  • 250 g wody

Ciasto

  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 6 różowych grejpfrutów
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Tort z grejpfrutami
  1. 1. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  włożyć białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 3 min/obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Założyć motylek. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  urzeć żółtka z 150 g cukru do momentu otrzymania jednolitej puszystej konystencji obr.3-4. Następnie zmniejszyć obroty na poz. Mieszanie"Mieszanie"  i stopniowo dodawać wcześniej ubitą pianę z białek oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatną, jednolitą konsystencję przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy/blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez ok. 25 min.

    3. Grejpfruty obrać, usuwając z nich białą skórę. Podzielić na cząstki, zebrać sok. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wodę (250 g), cukier, sok z cytryny, sok z grejpfrutów. Zagotować 4 min./60 st.C/obr.1-2. Przełożyć do innego naczynia. Przestudzić.

    4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Ostudzić. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i wsypać cukier, ubijać ok. 1 min./poz.3-4. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę.

    5. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozłożyć cząstki grejpfruta i zalać ciepłym lukrem.  3/4 ubitej śmietany umieścić na cząstkach grejpfruta i przykryć drugim blatem ciasta. Ten blat również nasączyć pozostałym lukrem. Wierzch posmarować reszą śmietany i ozdobić wiórkami czekoladowymi (z wcześniej przygotowanej czekolady). Ewentualnie przyozdobić według własnych upodobań smakowych i inwencji twórczych.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort z grejpfrutami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?