Tu jesteś:
4
Składniki
14 porcja/porcje/porcji
- 70 g cukru
- 0,5 opakowania cukru wanilinowego
- 40 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- Krem serowy
- 250 g twarogu, chudego
- 500 g serka homogenizowanego, truskawkowego, light
- 60 g żelatyny
- 200 g wody
- 200 g jogurtu naturalnego, (1,5%)
- 250 g truskawek, pokrojonych w plasterki
- 2 jajka
- Biszkopt
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt: Założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek, umieścić białka, cukier i cukier wanilinowy w naczyniu miksującym, ubić pianę 1,5 min/obr. 4.
- Dodać powoli żółtka przez otwór w pokrywie, bezpośrednio na obracające się noże.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać 10 s/obr. 3.
- Zdjąć motylek.
- Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (Ø 26 cm) i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 12-15 min/temp. 175°C.
- Wyjąć biszkopt z formy, położyć na blacie kuchennym, ostrożnie ściągnąć papier i pozostawić do ostygnięcia.
- Wypłukać naczynie miksujące. Krem serowy:
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg i serek homogenizowany, wymieszać, aż powstanie kremowa masa 30 s/obr. 5.
- W innym naczyniu rozpuścić żelatynę w 200 g ciepłej wody i wraz z jogurtem dodać do naczynia miksującego, wymieszać 1 min/obr. 4.
- Odłożyć 12-16 plasterków truskawek do dekoracji, pozostałe truskawki dodać do masy serowej, wymieszać 5 s/
/obr. 4.
- Biszkopt powtórnie umieścić w formie i zalać masą serową.
- Udekorować plasterkami truskawek, włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzDobre ale bez rewelacji.
Dobre ale bez rewelacji.
Wczoraj była degustacja przez
Wczoraj była degustacja przez szersze grono. Wszystkim smakował, choć dla niektórych był mało słodki. Dla mnie w sam raz.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zrobiłam, ale wydaje mi się,
Zrobiłam, ale wydaje mi się, że podana ilość żelatyny jest pomyłką. 60 g żelatyny to są trzy opakowania jakie kupujemy w sklepie. Ja dałam 3 łyżeczki i mniej wody do rozpuszczenia. Wszystko pięknie stężało w lodówce. Na wierzch wylałam jeszcze truskawkową galaretkę. Dziś będzie konsumpcja i ocena smakowa.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Przepis ten w założeniu
Przepis ten w założeniu powinnien być dość dietetyczny
Pozdrawiam Mixi
Faktycznie, brakuje w kremie
Faktycznie, brakuje w kremie cukru. Może to serek truskawkowy ma go w sobie i nie trzeba już dosładzać? Najlepiej go spróbować i według swojego gustu ewentualnie dosłodzić. Będę próbować.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ojoj pyszności zrobię
Ojoj pyszności
zrobię napewno
juz nie moge się doczekać kiedy sie pojawią truskaweczki 
a dodajemy jakis cukier do
a dodajemy jakis cukier do sera....tak jakos mało słodko
radekfoto
Ale pysznie wyglada zrobie
Ale pysznie wyglada
zrobie jak beda juz truskaweczki 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję