PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
24 porcja/porcje/porcji
Spód ciasteczkowy
- 210 g ciasteczka zbożowe (np. owsiane)
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao
- 50 g czekolada gorzka
Krem z białej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada biała
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 150 g śmietany 18%
Krem z mlecznej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada mleczna
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 160 g śmietany 18%
Krem z gorzkiej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 200 g czekolada gorzka
- 12 g żelatyny, rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody
- 170 g śmietany 18%
-
6
42h 0min
Czas całkowity 12h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Przygotować 3 szklanki z odmierzoną żelatyną (po 12 g).
Każdą oddzielnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. -
Czekoladę BIAŁĄ podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do
rozdrobnić 5 sek/obr 8
Dodać śmietankę 30%, podgrzewać do roztopienia się czekolady 2 min/50C/obr 2
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do pojemnika, przykryć folią.
Wstawić do lodówki na 12 godz. -
Do
włożyć połamaną na kawałki czekoladę MLECZNĄ oraz śmietankę 30%. Podgrzewać 3 min/50C/obr 1
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do oddzielnej miseczki, przykryć folią i dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc. -
Do
włożyć połamaną czekoladę GORZKĄ oraz śmietankę 30%. Podgrzewać 3 min/50C/obr 1
Dodać 1 porcję rozpuszczonej, jeszcze ciepłej żelatyny. Wymieszać 1 min/obr 3
Przelać do oddzielnej miseczki, przykryć folią i dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc. -
Wyjąć z lodówki mus z gorzkiej czekolady.
Przełożyć do, wymieszać 20 sek/obr 3
Następnie dodać 170 g gęstej kwaśnej śmietany 18%.
Włożyć motylka - ubijać do uzyskania puszystego kremu obr 3 – bez ustawiania czasu, obserwować konsystencję kremu (ma być gęsty i jednolity). Wyłożyć na zamrożony spód z kruchuch ciasteczek.
Wstawić do zamrażalki na 15 min. -
Umyć i osuszyć
W ten sam sposób postępujemy z musem z mlecznej czekolady, powstałą masę rozprowadzamy na masie z gorzkiej czekolady. Ponownie wkładamy do zamrażalki na 15 min. -
Umyć i osuszyć
Ubijamy z kremówką ostatni mus (z białej czekolady) i wykładamy na pozostałe dwie warstwy. -
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki (!!!) na co najmniej 3h.
Można udekorować owocami (maliny, truskawki, borówka amerykańska itp.) lub startą czekoladą.
Spód ciasteczkowy
Mus do kremów z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Wykonanie Tricolady (po 12 godzinach chłodzenia musów do kremów)
Porady
UWAGA!
Jeżeli nie chcemy myć TM pomiędzy przygotowywaniem kolejnych mas, można zacząć od masy białej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz