Składniki
12 porcja/porcje/porcji
krem
- 600 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżeczek żelatyny
- 50 g wody
biszkopt
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 8 jajek
poncz
- 200 g gorącej wody
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-
6
5h 30min
Czas całkowity 5h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
-
Biszkopt przyrządzamy wg przepisu na biszkopt podstawowy z Kulinarne ABC na nośniku do TM5- podwójną porcję. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygniecia. Przekrajamy na 3 równe części.
Nasączyc wcześniej przygotowanym pączem z kawy.
-
Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w pół filiżanki gorącej wody. Zostawić do ostygniecia. Żelatyna nie może być gorąca, kiedy bedziemy wlewac do bitej śmietany.
Założyć motylek na noże. Wlewamy 600g schłodzonej śmietany 30% ,ubijamy czas ok. 1.30-2 min./ obroty 4 . Czas zależny od jakości śmietany. Po około 1.30 dodac filiżankę cukru pudru. Musi ubić sie na sztywno. Uważać aby nie zrobilo sie maslo!!!!.
Dodac wczesniej rozpuszczona żelatyne. Wymieszać delikatnie ręcznie.
-
Przekładamy krążki biszkoptu bitą śmietaną. Wierzch smarujemy również kremem, ozdabiamy. Można posypać wcześniej rozdrobniona czekolada z TM5.
Wstawic do lodówki na okolo 2-3 godz. Krem musi się ściąć.
biszkopt
Bita śmietana
Porady
Krem można zrobić wg swego uznania i gustu smakowego. Jeśli chcemy krem kokosowy to dodajemy przy mieszaniu wiórki kokosowe.
Krem czekoladowy- przed dodaniem śmietany kremówki, rozpuszczamy 200g czekolady gorzkiej, a biszkopt nasaczamy wtedy ponczem jasnym, np cytrynowym
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJeżeli chodzi o uwagi
Jeżeli chodzi o uwagi techniczne dotyczące przepisu to w składnikach na krem nie ma podanego cukru pudru. Są zaś wypisane 2 łyżeczki żelatyny i 50 g wody, a w sposobie przygotwane jest jedna łyżeczka i aż pół szklanki wody. Jeżeli chodzi o biszkopt to wydłużyłam czas pieczenia do 35 min z powodu podwójnej porcji.
Sam tort jest śliczny i pyszny. Bardzo łatwy w wykonaniu, Polecam!
Pyszny torcik
Pyszny torcik